Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok tenzije rastu

KRIZA U JUŽNOM KINESKOM MORU Amerikanci žele smiriti azijskog diva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD koristi tihu diplomaciju kako bi smirili tenzije između Filipina, Indonezije, Vijetnama i drugih azijskih država, nakon odluke arbitražnog suda u Haagu koja da Kinezi nemaju pravo na ekonomsku zonu u spornom području Južnog kineskog mora.

'Želimo smiriti tenzije kako bi se o ovim temama raspravljalo racionalno umjesto emocionalno', rekao je jedan službenik koji je želio ostati anoniman, o privatnim diplomatskim porukama koje se razmjenjuju između SAD-a i kineskih susjeda na Istoku, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Antony Blinken i Wang Yi Jasna poruka Kina poslala upozorenje Zapadu: "Ako se odvoje, učinit će povijesnu pogrešku" Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera

Pojedine od tih poruka poslane su kroz američka veleposlanstva u inozemstvu i stranim misijama u Washingtonu, dok je druge američki ministar obrane poslao direktno najviše pozicioniranim dužnosnicima. 'To je poziv na smirivanje situacije, a ne pokušaj okupljanja regije protiv Kine, što bi moglo pogrešno biti shvaćeno kao situacija u kojoj SAD predvodi koaliciju koja bi suzdržala Kinu', dodao je službenik.

Podsjetimo, Međunarodni sud presudio je u utorak protiv kineskih težnji za kontrolom nad Južnokineskim morem, donijevši odluku u korist Filipina.

Stalni arbitražni sud smatra kako ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima.

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost, te da čini ‘veliku štetu okolišu koraljnih grebena’ gradeći umjetne otoke.

‘Pošto ta komisija nema jurisdikciju, njihova odluka je prirodno ništavna i nevažeća’, smatra Kina, koja ne priznaje Stalni arbitražni sud.

Kina je već ranije najavila kako neće priznati odluku tog suda. Američki diplomatski, vojni i obavještajni dužnosnici istaknuli su kako će kineska reakcija na odluku suda znatno utjecati na odgovor drugih država, kao i SAD-a.

Ako primjerice kinesko naoružavanje na tom području ubrza ili eskalira, SAD i ostale države neće imati izbora, te će morati odgovoriti s novim i većim međunarodnim misijama za slobodu morskog i zračnog prostora, rekao je anonimni američki dužnosnik.

SAD i Kina često održavaju vojne vježbe na tamošnjem području, te se međusobno optužuju za njezinu militarizaciju.

Filipini su pozdravili odluku suda, ali su pozvali na ‘suzdržanost i trezvenost’, dok je Kina odmah priopćila da ne ‘priznaje i ne prihvaća’ tu odluku.

Službeni Peking najavio je u srijedu da bi mogao proglasiti obrambenu identifikacijsku zračnu zonu nad spornim otočjem u Južnokineskom moru pošto je arbitražni sud presudio protiv Kine koja je ogorčena, dok zemlje u regiji pozivaju na oprez strahujući od kineske ekspanzije.

‘Obrambena identifikacija zračna zona (ADIZ) nije kineski već izum velikih sila. Bude li naša sigurnost ugrožena, naravno da imamo pravo proglasiti je’, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Liu Zhenim dan nakon presude koja je izazvala buru nezadovoljstva u kineskoj javnosti.

Proglasi li ADIZ Kina bi mogla izazvati napetosti u regiji i pojačati svoju vojnu nazočnost u Južnokineskom moru kako bi pokazala čvrstinu, upozorili su stručnjaci, prenose agencije BBC i dpa. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene