251353
251353
251353
251353
251353

Evo kako su SAD 1980. planirale pobijediti u nuklearnom ratu

  • , 17.09.2012., 10:14
  • Autor:
  • komentara

Dokumenti bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, s kojih je skinuta oznaka tajnosti, opisuju po prvi put kako je njegova administracija planirala nuklearni rat.

 
 
 
 

Jedan od najkontroverznijih dokumenata o nuklearnoj politici u doba Hladnog rata, 'Presidential Decision Directive 59', ili 'PD 59', Jimmy Carter je potpisao 25. srpnja 1980. godine.

>> Washington navodno izvijestio Izrael 'o planu B za Iran'

Cilj te direktive bio je dati američkim predsjednicima više diskrecije u planiranju i provođenju nuklearnog rata. No, tvorci tog dokumenta smatrali su kako bi uporaba nuklearnog oružja protiv neprijatelja nužno završila apokalipsom.

Dio tog dokumenta već je ranije procurio u javnost i završio na naslovnici New York Timesa i Wall Street Journala, ali nije bio potpun. Američki Nacionalni sigurnosni arhiv prošlog je tjedna javno objavio cjelokupni 'PD 59' na svojim stranicama.

Ono što taj dokument zapravo otkriva jest da su se SAD doista pripremale za nuklearni rat te kako je Carterova administracija tražila nuklearna rješenja koja bi osigurala 'visoku fleksibilnost, dugotrajno preživljavanje i adekvatne performanse prema radnjama neprijatelja', prenosi Daily Mail.

Ukoliko bi preventivne akcije propale, SAD su trebale biti sposobne uspješno se boriti na takav način, da neprijatelj ne može ostvariti svoje ratne ciljeve te da ima neprihvatljive gubitke.

Jedan od glavnih elemenata direktive 'PD 59' bila je takozvana 'gledaj-pucaj-gledaj' sposobnost, koja je podrazumijevala sofisticiranu obavještajnu mrežu za pronalazak potencijalnih neprijateljskih nuklearnih oružja na bojnom polju, napad na te mete i na kraju, procjenu štete.

Zanimljivo je kako je SAD nedavno proveo upravo takvu vježbu kojoj je cilj bio 'potjera za vojnim snagama opće namjene u Istočnoj Europi i Koreji strateškim naoružanjem', piše portal Foreign Policy. Drugim riječima, američki ministar obrane Harold Brown, planirao je tom vježbom kako upotrijebiti veliko nuklearno oružje u napadu na regularnu vojsku.

No, postoje i neki koji smatraju kako uporaba nuklearnog oružja u poražavanju neprijatelja ne bi dovela do apokalipse. Čitav dokument 'PD 59' možete pogledati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se