Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Likvidacija u Moskvi

Priznao ubojstvo Borisa Nemcova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nemcov, bivši zamjenik ruskog premijera ubijen je u središtu Moskve 27. veljače. Bio je u društvu ukrajinske manekenke s kojoj je šetao preko mosta nedaleko od Kremlja.

Osumnjičenik za sudjelovanje u likvidaciji ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova krajem veljače priznao je ubojstvo, prenose u nedjelju ruske agencije pozivajući se na moskovsku sutkinju Nataliju Mušnikovu.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge

Moskovske vlasti su ranije optužile dvojicu muškaraca, Anzora Gubaševa i Zaura Dadajeva, za sudjelovanje u ubojstvu 55-godišnjeg Nemcova, od kojih je Dudajev bio pripadnik policijskog bataljuna 'Sever', dijela snaga ministarstva unutarnjih poslova u Čečeniji. Nemcov, bivši zamjenik ruskog premijera ubijen je u središtu Moskve 27. veljače navečer dok je s ukrajinskom manekenkom šetao preko mosta nedaleko od Kremlja.

Mušnikova je priopćila da je Dadajev priznao sudjelovanje u ubojstvu te mu odredila pritvor do 28. travnja.

'Osim njegovim priznanjem, sudjelovanje Dadajeva u počinjenju zločina potvrđeno je dokazima prikupljenim u sklopu istrage tog kaznenog djela', kazala je sutkinja.

Slučaj Nemcov: Četvoro uhićenih, jedan bio pripadnik čečenske policije

Sveukupno je u sudnicu u Moskvi uvedeno petero muškaraca, a trojica još nisu optužena te se oni tretiraju kao osumnjičenici, kazala je glasnogovornica suda Ana Fadejeva.

Gubašev i Dadajev, koji dolaze iz nestabilnog područja Sjevernog Kavkaza, uhićeni su u subotu rano ujutro. Njih dvojica dulje su vrijeme živjela u Moskvi, kazao je za Interfax jedan obavještajni dužnosnik sa Sjeverog Kavkaza, prenosi njemačka agencija dpa. Jedan od osumnjičenika je Gubašev brat Šagid, a ostala dvojica identificirana su kao Ramzan Bakajev i Tamerlan Eskarhanov.

Locirani zahvaljujući nadzornim kamerama

Ruski mediji pišu da su dvojica optuženih Čečena locirana zahvaljući snimkama nadzornih kamera i telefonskih zapisa kao i svjedočanstava 'pripadnika službi sigunosti' koji su se na mjestu ubojstva 'slučajno zatekli'.

Dadajev je služio deset godina u jedinici 'Sever', prenose ruski mediji pozivajući se na Alberta Barakajeva, tajnika vijeća za sigurnost Ingušetije. Prema Barakajevu, Gubašev and Dadajev uhićeni su u Ingušetiji gdje žive njihove obitelji.

Uhićene dvije osobe osumnjičene za ubojstvo Borisa Nemcova

Neki od suradnika Nemcova, koji se posljednjih godina premetnuo u oštrog kritičara predsjednika Vladimira Putina, tvrde da Kremlj nastoji izvući korist iz njegove pogibije te poručuju da će biti zadovoljni tek onda kada tužitelji pronađu naručitelja ubojstva, a ne samo izvršitelje. Za sada se istražitelji ništa ne govore o tome za koga su radila petorica uhićenih.

Nekoliko vrlo popraćenih likvidacija u Rusiji, uključujući i mučko ubojstvo novinarke Ane Politkovskaje, pripisivalo se plaćenim ubojicama sa sjevernog Kavkaza, no nikada nisu bili identificirani naručitelji ubojstava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene