Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu se sviđali režimu

Osam osoba zbog Facebooka osuđeno na 127 godina zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud im je odredio kazne od 11 do 21 godinu zatvora.

Osam Facebook aktivista u Iranu je osuđeno na ukupno 127 godina zatvora jer su pisali postove koji se nisu sviđali režimskoj vlasti.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Iranska informativna agencija IRNA objavila je kako su osuđeni za širenje propagande, potkopavnje nacionalne sigurnosti i vrijeđanje državnih vođa, prenosi Sky News.

Riječ je o osam osoba koje su bili su administratori na društvenim mrežama, no o kojim je stranicama riječ nije otkriveno isto kao niti identitet osuđenih. Sud im je odredio kazne od 11 do 21 godinu zatvora.
 

Facebook, YouTube i Twitter u Iranu su zabranjeni, no zanimljivo je da neki državni dužnosnici, poput ministra vanjskih poslova Javada Zarifa imaju svoje profile.
 

Vlasti su zabranile korištenje društvenih mreža nakon velikih prosvjeda protiv izbora sada bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada 2009. godine. Twitter je tada optužen da je imao ključnu ulogu u organiziranju prosvjednika. Ipak, oni malo educiraniji Iranci pronalaze načine da zaobiđu internet cenzore i državnu kontrolu.

Tko je mlada žena iza Facebook stranice Skrivena sloboda?

U svibnju je iranski sud naredio osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu da se pojavi na saslušanju i da ogovori na optužbe da Instagram i WhatsApp narušavaju privatnost građana.
 

Predsjednik Hasan Rouhani, koji je preuzeo zemlju prošle godine, obećao je veće slobode na društvenim mrežama i u medijima, međutim, ali ključne institucije, kojima i dalje upravljaju tradicionalisti, blokiraju reforme. 
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene