Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima pola milijuna sljedbenika

Tko je mlada žena iza Facebook stranice Skrivena sloboda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je Iranka Masih Alinedžad na svom Facebook profilu objavila selfie s jedne londonske ulice bez marame na glavi nije ni slutila da će osvojiti simpatije više od pola milijuna sljedbenika niti da će je na iranskoj državnoj televiziji oštro kritizirati i optužiti za gubitak razuma nakon silovanja zbog čega je postala ovisna o drogama.

37-godišnja politička novinarka je, kako je sama kazala, željela razveseliti čitatelje, umorne od teških tema kojima se bavi u svojim pričama o sudbinama ljudi u rodnom Iranu.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Nadahnute Masihinom fotografijom snimljenom na javnome mjestu na kojoj je nasmiješena i s raspuštenom kovrčavom kosom bez marame koja je u Iranu obavezna, tisuće žena u Iranu objavile su vlastite fotografije bez marama na nedavno osnovanoj Facebook stranici "Skrivena sloboda".

Mladu Iranku izbacili iz gradskog vijeća jer je PRESEKSI

Novinarka, koja je na Facebooku i prije objave selfieja već imala 200.000 sljedbenika, osnovala je posebnu grupu na ovoj društvenoj mreži nazvavši je 'Skrivena sloboda' kako bi spriječila da njezin profil bude zatrpan fotografijama žena koje su ondje željele objaviti vlastite slike.

"Za mene je to bilo poput virtualnog otkrivanja na Facebook stranici", rekla je Masih u intervjuu za Reuters, iskreno iznenađena kada je shvatila da je postala predvodnica kampanje protiv strogih iranskih ograničenja kada je posrijedi odijevanje žena.

Misah je rođena dvije godine prije islamske revolucije i premlada je da bi se sjećala svoje domovine prije nego što je ženama strogo naloženo da moraju nositi marame. Kao i tada, kaže Misah, i danas mnogi podcjenjuju važnost obveze nošenja marame uz objašnjenje da u Iranu ima i važnijih političkih pitanja i problema. No ona smatra kako je prisiljavanje žena da prekrivaju glavu jedan od načina iranskih vlasti da jasno pokažu svoj autoritet.

"Kad sam bila u Iranu imala sam osjećaj da je moja kosa talac iranskih vlasti", iskreno je rekla dodavši kako ne vjeruje slatkorječivosti predsjednika Hasana Ruhanija kada govori o većim osobnim slobodama u aktualnom Iranu. "Volim svoju zemlju i ne bih ostala u Engleskoj nijedan dan više kad bih znala da ću u svojoj domovini živjeti slobodno i raditi svoj novinarski posao na način na koji ga obavljam ovdje", poručila je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene