Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 1,2 milijuna barela na dan

Dogovorena smanjena proizvodnje nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedanaest zemalja proizvođača nafte koje nisu članice OPEC-a, uključujući Rusiju, dogovorile su da će smanjiti proizvodnju za 558.000 barela na dan, nakon što su nedavno i zemlje OPEC-a odlučile smanjiti proizvodnju nafte, rekao je predsjednik OPEC-a, katarski ministar za energetiku Mohammed al-Sada.

Novo smanjenje niže je od smanjenja koje je ranije najavilo nigerijsko ministarstvo nafte, kao i od ciljanih 600.000 barela koje je OPEC predvidio za zemlje koje nisu njegove članice.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Nafta (Foto: AFP) Porasle cijene u SAD-u OPEC i Rusija odbacili Trumpov zahtjev za većom proizvodnjom nafte

OPEC je prošli tjedan odlučio smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela na dan od siječnja kako bi potaknuo rast cijena i povećao prihode.

"Vjerujem da je ovo doista povijesni događaj", rekao je ruski ministar za energetiku Aleksander Novak, koji predvodi zemlje koje nisu članice OPEC-a.

Istaknuo je da su zemlje OPEC-a i one koje to nisu odgovorne za više od polovice proizvodnje nafte na svijetu.

Rusija je ranije najavila da će na nju otpasti polovica tog smanjenja u prvoj polovici 2017. Druge zemlje koje u tome sudjeluju su Meksiko, Kazahstan, Malezija, Oman, Azerbajdžan, Bahrain, Ekvatorijalna Gvineja, Sudan, Južni Sudan i Brunei.

Dogovor OPEC-a okončao je višetjednu neizvjesnost i nestabilnost na naftnim tržištima, povećavši cijene preko 50 američkih dolara prvi put u mjesec dana.

Označio je također dramatični zaokret u odnosu na saudijski plan iz 2014. o preplavljivanju tržišta naftom kako bi se istisnulo konkurente, posebno američke proizvođače nafte iz škriljevca. Cijene su zbog takve strategije pale s više od 100 dolara po barelu u lipnju 2014. na ispod 30 dolara ranije ove godine, gotovo najniže razine u zadnjih 13 godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene