459063
459063
459063
459063
459063

SKUPLJE GORIVO Zemlje OPEC-a dogovorile smanjenje proizvodnje, nafta već poskupjela

  • , 01.12.2016., 15:55
  • Autor:
  • komentara

Zemlje OPEC-a dogovorile smanjenje proizvodnje nafte, a sporazum stupa na snagu od 1. siječnja 2017. godine. Cijene nafte već su porasle za desetak posto.

 
 
 
 
Prijeti poskupljenje goriva (Video: Dnevnik Nove TV)
Prijeti poskupljenje goriva (Video: Dnevnik Nove TV)

Cijene nafte na svjetskim tržištima narasle su za desetak posto i kreću se oko 50 do 52 dolara za barel.

Snažan rast izazvan je dogovorom zemalja članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje. Prvi je to takav sporazum nakon osam godina.

Odluci su se priključile i neke zemlje izvan OPEC-a, poput Rusije.

Od početka godine cijene nafte su se gotovo udvostručile. Međutim, i dalje su znatno niže nego u ljeto 2014. kada su premašivale 100 dolara za barel.

„Dogovor je da OPEC smanji proizvodnju za oko 1,2 milijuna barela na dan i spusti je na 32,5 milijuna. Na snagu stupa od 1. siječnja 2017.", rekao je Mohammed al-Sada, predsjednik OPEC-a.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se