Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne boje se ničega

Oni su najbolji od najboljih: 8 najelitnijih specijalnih jedinica na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni su tamo gdje se nitko drugi ne usudi, a zaslužni su za tisuće spašenih života.

Elitne specijalne jedinice najbolje su što vojska ima - specijalci idu tamo gdje se drugi vojnici boje, skeniraju potencijalne prijetnje, uklanjaju opasne mete, a obično ih šalju u akcije spašavanja.

Oni su stvarno najbolje od najboljega. Iako ih je teško međusobno uspoređivati jer su specijalne jedinice u svim zemljama prošle najteže i najzahtjevnije treninge, Business Insider ipak je napravio listu osam najboljih na svijetu.

Pročitajte i ovo Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Nitko nije ozlijeđen Božinović komentirao pucnjavu na hrvatske specijalce iz smjera skupine migranata Slika nije dostupna Daily Telegraph Borba protiv terorizma: Britanci uvježbavaju Libijce



8. Specijalne snage iz Pakistana, poznate kao 'Crne rode' zbog jedinstvenih šešira. Njihova vježba uključuje marš od 55 kilometara koje trebaju prijeći u 12 sati, a pod punom opremom moraju pretrčati 7,5 kilometara za 50 minuta.

7.
Španjolske Pomorske specijalne snage ušle su 2009. među najcjenjenije specijalne jedinice u Europi. Nastale su od dobrovoljnog penjačkog društva osnovanog 1952. godine. Ispiti su toliko zahtjevni da ih redovito ne prolazi 70 do 80 posto kandidata, a nije neobično i da niti jedan regrut ne prođe obuku.

Američki specijalci stigli u Ukrajinu, Rusi se bune: 'Ovo će ozbiljno destabilizirati stanje'

6. Ruske Alfe među najpoznatijim su specijalnim jedinicama na svijetu. Antiterorističku grupu osnovao je KGB 1974. godine. Bili su na meti kritika kada je tijekom opsade kazališta 2002. u Moskvi poginulo čak 129 taoca.



5
. Od svih antiterorističkih grupa na svijetu, malo koja se može mjeriti s Francuskom žandarmerijskom grupom za intervencije. Sastavljena je od 200 specijalaca koji su obučeni za talačke situacije. Tvrde da su od 1973. kada su osnovali oslobodili 600 taoca. Francuskim specijalcima nikada se ne vide lica, uvijek su pod maskama.



4
. Izraelski Sayeret Matakal često djeluje iza neprijateljskih linija i glavni zadatak im je prikupljanje obavještajnih podataka.

3. Britanske Specijalne zračne snage, poznatije kao SAS, djeluju pod geslom 'Who dares, wins' ili 'tko riskira, profitira'.

2
. Još jedna elitna jedinica iz Velike Britanije, Special Boat Service - specijalne postrojbe na vodi. Kandidati također prolaze test izdržljivosti - preživljavanje u prašumi, primjerice.



1. Navy Seals američke mornarice vjerojatno su najbolja specijalna postrojba na svijetu. Oni koji žele postati kandidati za Sealse moraju moći napraviti minimalno 42 skleka u dvije minute, 50 čučnjeva također u dvije minute a 1,6 kilometara moraju pretrčati za 11 minuta. A tek onda predstoji pravi 'drill'.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene