Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neredi u Grčkoj

Odvjetnik navijača o rezultatima analize: Otkrio što slijedi nakon što na noževima nisu pronađeni tragovi BBB-ovaca

Aktualno Galerija Uhićeni huligani BBB - 1 Uhićeni huligani BBB - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uhićeni huligani BBB - 2 Uhićeni huligani BBB - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uhićeni huligani BBB - 3 Uhićeni huligani BBB - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uhićeni huligani BBB - 4 Uhićeni huligani BBB - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Uhićeni huligani BBB - 5 Galerija 1/6 >>
Iz Grčke su stigle informacije da je gotova DNK analiza u slučaju uhićenih navijača Dinama. Pronađena su dva noža s različitim otiscima, no nijedan ne pripada otisku uhićenih navijača. Hrvatski sudovi u četvrtak su odlučivali o osobama koje traži Grčka, ali od izručenja zasad još nema ništa.

U istrazi o navijačkim neredima u kojima je smrtno stradao grčki navijač stigao je rezultat vještačenja dva pronađena noža. Za jedan nož grčka policija tvrdi da pripada hrvatskom navijaču, analiza pokazuje suprotno, tvrdi njegov odvjetnik.

"Našli su druge DNK na nožu, ali ne DNK i otiske prstiju mog branjenika, Hrvata za kojeg policija tvrdi da je njegov nož. Imamo snimke na kojima se vidi da on ne nosi rukavice. Stoga, ako je nož njegov, onda bi ostali njegovi otisci na nožu koji su pronašli", rekao je Athanasios Kaymenakis reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

Pročitajte i ovo Svi bivši ministri - 2 Sedam godina Vlade Pogledajte kako se svih 28 ministara koji su napustili Vladu Andreja Plenkovića našlo u studiju Dnevnika Nove TV

Na oba noža pronašli su, ističe, DNK ubijenog grčkog navijača, ali i DNK drugih osoba, pa još sve treba dodatno istražiti.

"Sad slijedi dopunsko ispitivanje. Sve će dovesti natrag u Atenu da ih dodatno ispitaju, sve njih. Nakon tog drugog ispitivanja podnijet ćemo pojedinačne molbe za puštanje na slobodu uz jamčevinu ili uvjetno", objasnio je odvjetnik.

Premijer Andrej Plenković očekuje da će dio navijača uskoro izaći na slobodu i vratiti se u Hrvatsku. Ne iznenađuje ga rezultat analize DNK u Grčkoj.

"Informacije razmjenjujemo neprestano. Dakle, ta činjenica je praktički bila iz svih okolnosti istrage poznata prije dva mjeseca", rekao je.

Grčka traži izručivanje navijača

Uz 102 Hrvata koji ishod istrage čekaju po grčkim zatvorima, Grci su izdali europski uhidbeni nalog za još desetoricom u Hrvatskoj. Za jednog u Zagrebu sud je u četvrtak odlučio da će potražiti dodatna pitanja od Grčke prije odluke o predaji navijača toj državi.

"Mi nemamo dokumente iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da je naš branjenik ili bilo tko drugi od osoba koje se traži izručenje nešto učinio i to je važno. Ja vjerujem da će i u tom kontekstu sud pribaviti podatke – da dobijemo taj nalog, konkretnije vidimo kakva je to osnovana sumnja", napomenula je odvjetnica Aleksandra Horvat.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid Strah od terorizma Hrvati koji žive u Austriji o dizanju razine sigurnosti: "Vlasti su opreznije i zbog napada iz 2020. godine"

Sud u Velikoj Gorici je pak za drugog navijača prekinuo postupak izvršavanja uhidbenog naloga.

"Do daljnjega moja stranka neće biti izručena i ukinut je istražni zatvor", rekao je odvjetnik navijača Hrvoje Lukavec.

"S našim rješenjem o prekidu će Grčka biti obavještena da mogu tražiti privremenu predaju. Međutim, to će onda biti novi postupak u kojem će se onda odlučivati ako uopće Grčka podnese takav zahtjev. Sada je preuranjeno nagađati hoće li to Grčka doista tražiti", pojasnila je Ivana Bilušić, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman su prošli tjedan apelirali na grčke kolege da se uhićenim Hrvatima pruži pošteno suđenje i zdravstvena skrb, ali do danas odgovor na pismo nisu dobili.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene