Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedam godina Vlade

Pogledajte kako se svih 28 ministara koji su napustili Vladu Andreja Plenkovića našlo u studiju Dnevnika Nove TV

Aktualno Galerija Svi bivši ministri - 2 Svi bivši ministri - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svi bivši ministri - 4 Svi bivši ministri - 4 Foto: DNEVNIK.hr Svi bivši ministri - 3 Svi bivši ministri - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svi bivši ministri - 5 Svi bivši ministri - 5 Foto: DNEVNIK.hr +7 Svi bivši ministri - 1 Galerija 1/12 >>
Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić analizirao je sedam godina Vlade Andreja Plenkovića.

Prije točno sedam godina Andrej Plenković je izabran za predsjednika Vlade. U tih sedam godina suočio se s brojnim ozbiljnim krizama te nedvojbeno ostvario određene rezultate. No kako i krize i rezultati imaju i lice i naličje, o pravoj ostavštini Plenkovića i njegovih vlada, kao i posljedicama koje su ostavile na institucije i društvo, tek će se donositi zaključci.

Plenković se hvali, kaže da je njegova Vlada krize rješavala, a da su ciljeve ostvarivali. 

Hvali se tako prometnom infrastrukturom, rastom plaća, te između ostaloga i smanjenjem nezaposlenosti. 

"Imali smo jako puno kriza, sa svima smo se nosili najbolje što je moguće, pretvorili se nerijetko u Vladu koja je provodila državni intervencionizam, ali smo to činili svjesno jer smo znali da je jedina koja u takvim vremenima može stati uz građane", rekao je Plenković. 

Kriza zaista nije nedostajalo: počelo je s Agrokorom, zbog čega je pukla koalicija s Mostom, u a Vladu je brže bolje uskočio HNS - premda za to nije dobio glasove građana kada je na izbore izlazio sa SDP-om. Uslijedila je pandemija, potresi, energetski šokovi, inflacija.

Oporba ipak ima nešto drugačiju perspektivu: podsjećaju da nikad nijedna Vlada nije imala tolike količine što jeftinog, što besplatnog novca za rješavanje problema i provođenje reformi.

"Sedam godina Vlade Andreja Plenkovića je sedam godina neprovođenja reformi, izrazitog rasta broja korupcijskih afera, više se ne broje u milijunima, nego u milijardama", poručuje Sandra Benčić iz Možemo!

Iza brojnih dobrih ekonomskih pokazatelja krije se često, kažu, demografska katastrofa.

"Govoriti o uspjesima Vlade kada vas vaše stanovništvo napušta, kada odlazi iz države? A dovodite i uvozite radnu snagu, i šta još time radite? Snižavate cijenu rada", kaže Nikola Grmoja iz Mosta. 

Oko sedam godina malo je suglasja, no u superizbornoj godini najvažnije će biti kako na njih gledaju - građani.

Analiza Hrvoja Krešića 

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić analizirao je sedam godina Vlade Andreja Plenkovića.

"U ovih sedam godina Andrej Plenković je promijenio 28 ministara i ministrica. To je više nego ddovoljno da se formira još jedna Vlada. Ima ih za dvije nogometne ekipe skupa sa zamjenom. Svje je krenulo s Mostom i trenutkom kada je Plenković na sjednici Vlae razriješio troje ministara. Ostali su kasnije odlazili zbog političkih ili korupcijskih afera. Tek poneki je otišao vlastitom voljom.

Plenković je ignorirao pritiske i poručivao da on donosi odluke kada on želi. Pa mu se dogodilo da je Darko Horvat kao ministar priveden što je bila ozbiljna politička blamaža i ozbiljno je poljuljano povjerenje građana u institucije. Slučajevi nisu dobili svoj pravosudni epilog. Neki ministri su još uvijek u pravosudnim procesima.

Po Plenkovića je možda najopasnija priča ona Gabrijele Žalac. Sjećamo se curenje poruka u kojima se spominje AP. Plenković je Žalac dugo i gorljivo branio i kad joj je u dvorištu osvanuo Mercedes i kad je prouzročila prometnu nesreću u trenutku kada već dugo nije imala valjanu vozačku dozvolu. Tu su još Aladrović, Kuščević, Tolušić, a od prije neki dan i Paladina. Njegov pak slučaj nema veze s vremenom koje je proveo u Vladi. 

Ostali bivši ministri neće imati posla s pravosuđem jer su neki otišli zbog političkih pritisaka. No, političari se smjenjuju ne samo zbog kaznene odgovornosti, već i zbog moralne i političke odgovornosti. 

Branjenjem svojih ministara pod svaku cijenu, često i nauštrb nekih institucija, nisam baš siguran da je Andrej Plenković dao doprinos podizanju demokratskih standarda u Rh, sasvim suprotno", kaže Krešić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene