Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez neovisnih promatrača

Posljednji europski diktator izašao na izbore pa najavio da će se opet kandidirati: "Nitko ne bi napustio narod koji ga je slijedio"

Aleksandr Lukašenko u društvu sina (desno) glasao u Minsku
Aleksandr Lukašenko u društvu sina (desno) glasao u Minsku Foto: Afp
U Bjelorusiji su posljednji izbori održani u ljeto 2020. Tada je Aleksandr Lukašenko proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora, a prosvjedi građana koji su uslijedili grubo su ugušeni. Ove nedjelje u Bjelorusiji se biraju zastupnici za parlament i oko 12 tisuća zastupnika lokalnih skupština. Lukašenko je najavio i svoju novu kandidaturu.

Prvi put nakon osporavanih predsjedničkih izbora u ljeto 2020. i masovnih prosvjeda koji su uslijedili, Bjelorusija pod autoritarnim vodstvom Aleksandra Lukašenka u nedjelju održava opće izbore.

Uz 110 zastupnika u nacionalnom parlamentu, bira se i oko 12.000 zastupnika lokalnih skupština. Suradnici dugogodišnjeg vladara Aleksandra Lukašenka nisu odobrili neovisne izborne promatrače.

Pročitajte i ovo Ihar Lednik Smrt aktivista Nova žrtva represije u Bjelorusiji: Politički zatvorenik Lednik preminuo u pritvoru

Prema analitičarima 69-godišnji Lukašenko prvenstveno želi iskoristiti glasovanje kako bi pokazao da ima punu kontrolu nakon prosvjeda prije tri i pol godine.

Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska, koja je izbjegla u inozemstvo, istaknula je u četvrtak da izbori nemaju nikakve veze s demokracijom.

"To je farsa, to je show, to je cirkus, ali to nije izbor", ustvrdila je Tihanovska.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..."

Pročitajte i ovo "Obiteljska fotografija" svjetskih čelnika na klimatskom samitu COP 28 Napeto Skandal na klimatskom samitu! Tri predsjednika bojkotirala službeno fotografiranje: "On nije dio naše obitelji"

Osvrnula se i na brojne političke zatvorenike u Bjelorusiji. Aktivisti za ljudska prava navode da ih je više od 1400.

U kolovozu 2020. predsjednik Lukašenko, koji je na dužnosti od 1994., proglašen je pobjednikom predsjedničkih izbora. Opozicija je, međutim, vidjela Tihanovsku kao pravu pobjednicu.

EU također više ne priznaje Lukašenka kao šefa države. U tjednima nakon izbora došlo je do masovnih prosvjeda, koje je moćni državni aparat okrutno ugušio. Tada je uhićeno više od 35.000 ljudi.

Smatra se da je Lukašenko potpuno ovisan o Rusiji i čelniku Kremlja Vladimiru Putinu.

Lukašenko najavio još jednu kandidaturu

Bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko je rekao da će se ponovo kandidirati za predsjednika 2025., izvijestila je u nedjelju bjeloruska državna novinska agencija BelTA.

"Recite im (izgnanoj oporbi) da ću se kandidirati", poručio je Lukašenko novinarima nakon što je glasao na parlamentarnim i lokalnim izborima.

"Nitko, nijedan odgovoran predsjednik ne bi napustio svoj narod koji ga je slijedio u borbu. I dalje nas godina dijeli od predsjedničkih izbora. Mnogo toga se može promijeniti", odgovorio je na dodatno pitanje novinara o izborima, javila je BelTA.

"Naravno, ja i svi mi, društvo, ćemo reagirati na promjene koje će se zbiti u našem društvu i na situaciju u kojoj ćemo doći do izbora za godinu dana".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene