Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt aktivista

Nova žrtva represije u Bjelorusiji: Politički zatvorenik Lednik preminuo u pritvoru

Ihar Lednik
Ihar Lednik Foto: Platforma X
Politički zatvorenik Ihar Lednik pritvoren je još u travnju 2022. pod optužbom da je njegov članak sadržavao "klevetu" protiv Lukašenka. Preminuo je u zatvoru.

Ihar Lednik, politički zatvorenik u Bjelorusiji, bivši član socijaldemokratske stranke Hramada, preminuo je u popravnoj koloniji u kojoj je služio trogodišnju zatvorsku kaznu. Aktivist je imao 63 godine.

Pritvoren je još u travnju 2022. zbog članka u stranačkom časopisu BSDP - pod optužbom da je sadržavao "klevetu" protiv autoritarnog vladara zemlje, Aleksandra Lukašenka.

Pročitajte i ovo Aleksej i Oleg Navaljni Poznat vlastima Rusija izdala tjeralicu za bratom Alekseja Navaljnog

Zdravstveno stanje mu se pogoršalo u pritvoru pa je podvrgnut operaciji gastrointestinalnog trakta.

Osuđen je iako je zbog srčanih problema ima invaliditet drugog stupnja.

Pročitajte i ovo Maksim Kuzminov, Sergej Nariškin pronađen izrešetan Šef ruske obavještajne službe o ubijenom ruskom pilotu: "Bio je moralni leš"

Grupa za ljudska prava Vyasna navela je da je Lednik peti politički zatvorenik koji je umro u bjeloruskom zatvoru u manje od dvije godine.

 

Represija u Bjelorusiji je u punom zamahu od predsjedničkih izbora 2020. na kojima je pobijedio Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. i lojalni je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tu izbornu pobjedu nije priznala opozicija i tada su bili organizirani veliki prosvjedi, koji su ugušeni, podsjeća AFP.

Pročitajte i ovo Demontaža: Damir Habijan i Branko Grčić DEMONTAŽA NOVE TV Ovo je jedna stvar u kojoj se slažu vladajući i SDP: "Treba nastaviti s ovakvom politikom"

Od tada stotine građana osuđene su na dugogodišnje zatvorske kazne ili su prognani. Procjenjuje se da u Bjelorusiji trenutno ima više od 1.400 političkih zatvorenika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene