Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zastrašivanje i teror

Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..."

Wagner
Wagner Foto: Afp
Nakon neuspjele pobune u Rusiji i pogibije njihova vođe Jevgenija Prigožina, plaćenici Wagnera raspršili su se na sve strane, a dio ih je pronašao sigurnost u Bjelorusiji.

Plaćenike ruske skupine Wagner koji se nalaze u Bjelorusiji snažno podržavaju bjeloruske snage sigurnosti i propagandisti. Pored zastave Bjelorusije i zastava bjeloruskih organa reda, zastava vagnerovaca  često semože vidjeti na snimkama sa zajedničkih vježbi. Zamjenik ministra unutarnjih poslova čak nosi značku s Wagnerovim simbolima.

Krajem lipnja 2023. godine Jevgenij Prigožin, koji je kasnije poginuo u avionskoj nesreći, poveo je oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha. S dijelom svoje privatne vojske krenuo je na Moskvu, ali je nakon posredovanja bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka Prigožin otkazao marš. Obećano mu je da neće biti pravno gonjen ako ode u Bjelorusiju.

Danas u Bjelorusiji nije ostalo više od tisuću Wagnerovih pripadnika. Većina i dalje živi u logoru u okrugu Osipovič u Mogiljovskoj oblasti. Ovo je u intervjuu za DW potvrdio Valerij Sačaščik, predstavnik Jedinstvenog prijelaznog kabineta bjeloruske oporbene liderice Svetlane Tihanovske, koja živi u egzilu - u Litvi.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda"

Prema riječima tog stručnjaka za obranu i sigurnost, desetine plaćenika dobili su bjeloruske putovnice s novim imenima i datumima rođenja i prijavili su se u bjeloruske trupe. Ali Sačaščik vjeruje da Lukašenko nema ništa posebno za ponuditi čime bi mogao privući Wagnerove plaćenike jer su bjeloruske plaće znatno ispod onih na koje su se oni bili navikli u Rusiji.

"Bjelorusija je za njih samo privremeno rješenje. Mnogi su potpisali ugovore s raznim službama u Rusiji, a neki su otišli u Afriku. U Bjelorusiji više nema toliko plaćenika da bi oni mogli utjecati na tijek događaja u toj zemlji“, rekao je Sačaščik.

Prihvatom Wagnerovih trupa Lukašenko se samo želio istaknuti kao mirotvorac koji je spasio Rusiju. Ali ništa od toga nije dobio, samo su se pogoršali odnosi sa šefom ruske države Vladimirom Putinom.

"Dolazak Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiju izazvao je veliku napetost u društvu i otpor čak i među oružanim snagama", naglašava.
Stručnjak iz Finskog instituta za međunarodne poslove Grigorij Nižnikov ističe da Minsk Wagnerove plaćenike vidi kao korisno političko oruđe. Lukašenkov režim bi ih mogao koristiti za obuku vlastitih sigurnosnih snaga, ali i kao faktor zastrašivanja u predizbornoj kampanji, smatra on.

Ali i Kremlj ima koristi od nazočnosti plaćenika u Bjelorusiji. S obzirom na to da su skoro sve ruske trupe koje su tamo stacionirane od kraja 2021. povučene i premještene na ukrajinsko bojište, Putin se oslanja na Wagnerove plaćenike kao moguće borbene jedinice u hitnim slučajevima.

Pročitajte i ovo Mirovine - 2 Veliko iščekivanje Dnevnik Nove TV doznaje što će se dogoditi s mirovinama nakon zimskog usklađivanja: "Dobili smo jedno obećanje, više im ne vjerujemo"

"Putinu je važno da za svaki slučaj zadrži barem određenu nazočnost tih trupa u Bjelorusiji. Mislim da ga proganja paranoja obojenih revolucija i pomisao da Zapad može srušiti svaku prorusku vladu u regiji", rekao je Nižnikov. Smatra da su plaćenici naučili iz lekcije u ljeto 2023.. Jasno im je da ih čeka smrt ako ne poslušaju naredbe iz Kremlja, kaže on.

Politologinja Rosa Turarbekova također smatra da Wagnerovi plaćenici, koji su ostali u Bjelorusiji, više ne vjeruju da mogu sudjelovati u velikoj političkoj igri. Ona također naglašava da Aleksandra Lukašenka zanima vojno iskustvo tih muškaraca, ali prije svega njihovo iskustvo s terorom. Ona vjeruje da bjeloruski vladar želi vojsku i policiju s boljim iskustvom jer se plaši ponavljanja masovnih prosvjeda poput onih nakon predsjedničkih izbora 2020. - koje je lažirao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene