Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje mozga

Nobelova nagrada za 'GPS mozga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi se o unutarnjem 'GPS sustavu' mozga koji omogućava da znamo gdje se nalazimo, kako možemo stići s jednog mjesta na drugo i kako možemo pohraniti te informacije tako da ih možemo odmah aktivirati kada sljedeći puta prelazimo isti put.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu pripada britansko-američkom znanstveniku Johnu O´Keefeu te norveškim znanstvenicima May-Britt Moser i Edvardu I. Moseru za otkriće stanica u mozgu koje su odgovorne za snalaženje u prostoru, objavio je u ponedjeljak odbor za dodjelu nagrada.

Pročitajte i ovo Ales Bialiatski predstavljaju civilno društvo Proglašeni ovogodišnji dobitnici Nobela za mir: Nagrada ide bjeloruskom aktivistu, ruskoj i ukrajinskoj organizaciji Dmitrij Muratov kraj Nobelove medalje koju će prodati na dražbi Više nego je očekivao Kakav potez! Nobelova medalja ruskog novinara na dražbi za pomoć ukrajinskoj djeci prodana za 103 milijuna dolara

Radi se o unutarnjem 'GPS sustavu' mozga koji omogućava da znamo gdje se nalazimo, kako možemo stići s jednog mjesta na drugo i kako možemo pohraniti te informacije tako da ih možemo odmah aktivirati kada sljedeći puta prelazimo isti put.

Njihova otkrića riješila su zagonetku kako mozak stvar kartu prostora oko nas i kako se možemo kretati kroz složeno okruženje.

'Otkriće... je riješilo problem koji je zaokupljao filozofe i znanstvenike stoljećima', naveo je odbor švedskog Karolinska instituta u priopćenju o dodjeli nagrade vrijedne osam milijuna švedskih kruna.

'Agresivno natjecanje': Vrijedna nagrada prodana za 1,1 milijun dolara

'Znanje o sustavu kojim mozak spoznaje prostor može stoga pomoći razumijevanju mehanizama koji su podloga pogubnog gubitka prostornog snalaženja koji pogađa ljude s Alzheimerovom bolesti', dodao je odbor.

Godine 1971. John O´Keefe, znanstvenik s University College London, otkrio je prvu sastavnicu toga sustava za prostornu orijentaciju. Otkrio je živčane stanice u dijelu mozga hipokampusu koje se uvijek aktiviraju kad je pokusna životinja bila u određenom dijelu prostorije. Druge su pak stanice bile aktivne kad je životinja bila u drugom dijelu prostorije. O´Keefe je zaključio da te stanice zajedno stvaraju kartu sobe.

Više od tri desetljeća kasnije, 2005., May-Britt i Edvard Moser, sa znastvenog instituta u norveškom gradu Trondheimu, otkrili su drugi ključni dio moždanog sustava za prostornu orijentaciju. Idenitificirali su drugu vrstu živčanih stanica koje su nazvali rešetkaste stanice koje stvaraju sustav koordinata i omogućavaju precizno pozicioniranje i kretanje.

Par Moser peti je bračni par koji je dobio Nobelovu nagradu.

Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju prva je koja je dodjeljuje svake godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene