Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Suodgovorni su'

Majke Srebrenice predale tužbu protiv UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnice udruge 'Majke enklava Srebrenica i Žepa' Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu predale su tužbu protiv Ujedinjenih naroda, koje drže suodgovornima za genocid počinjen nad tisućama Bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

'Tražili smo samo da se donese pravedna presuda i da ona ne bude politička kao u slučaju vrhovnog suda Nizozemske koja je bila u korist UN-a a na štetu žrtava', izjavila je za medije u BiH Munira Subašić, predsjednica udruge srebreničkih majki koja je i sama otputovala u Strasbourg.

>> Majke Srebrenice tuže UN Europskom sudu za ljudska prava

Na pokretanje postupka pri Europskom sudu za ljudska prava članice obitelji ubijenih Srebreničana odlučile su se nakon što je nizozemski vrhovni sud u travnju odbio njihovu tužbu podnešenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) nisu poduzeli ništa kako bi bošnjačko stanovništvo zaštitili od masovnih ubojstava koje su počinile srpske snage.

Nizozemski je sud tužbu odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima koji djeluju po zastavom svjetske organizacije. Mostarski odvjetnik Semir Guzin, jedan od pravnih zastupnika udruge 'Majke enklave Srebrenice i Žepe' pojasnio je kako je Europskom sudu za ljudska prava zapravo uručen priziv zbog povrede prava majki Srebrenice.'Rječ je o pravnom lijeku a ne o nekoj novoj tužbi', pojasnio je Gizin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Upisano Srbin greškom sebe i sina upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene