Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove mjere

Obama želi Rusiji uskratiti neke trgovinske povlastice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama želi Rusiji uskratiti neke povlastice koje uživa u trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Državama, što je simbolična odluka koja nije izravno povezana sa stanjem u Ukrajini, rekla je u srijedu Bijela kuća.

U poruci Kongresu, američki predsjednik je priopćio odluku da Rusiju makne s popisa zemalja koje koriste povlašteni carinski režim rezerviran za zemlje u razvoju za dio njezinih uvoza. Bijela kuća je opravdala tu odluku činjenicom da je Rusija prošle godine prešla u kategoriju zemalja s visokim dohotkom, prema podjeli Svjetske banke.

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine

"Rusija je dovoljno gospodarski napredovala i ne treba koristiti prednosti koje se dodjeljuju manje naprednim zemljama, sukladno pravilima programa zemalja u razvoju", precizirao je glasnogovornik State Departmenta Jay Carney.

'Ukrajinci su opkolili Slavjansk i ubijaju civile koji ga žele napustiti'

Na pitanje o koincidiranju te mjere i sadašnjeg stanja u Ukrajini, za čije destabiliziranje Moskva optužuje Washington, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost je rekla da one nisu izravno povezane.

"Potezi Rusije u Ukrajini, iako nisu izravno povezani s odlukom predsjednika, ističu prikladnost poduzimanja te mjere u ovom trenutku", primijetila je glasnogovornica Caitlin Hayden.

Ona je dodala da bi Rusija u svakom slučaju bila automatski izbačena iz programa zemalja u razvoju do 2016. Radi se simboličnoj mjeri koja će zahvatiti samo mali dio ruskog izvoza u Sjedinjene Države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene