Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac za CIA-u

Obama konačno priznao: Mučili smo neke ljude nakon 11. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govoreći o metodama koje je koristila CIA u vrijeme administracije Georgea W. Busha, Obama je rekao da je SAD ''prešla crtu'' te da se takvo ponašanje mora shvatiti i prihvatiti

Predsjednik SAD-a Barack Obama na konferenciji za novinare je priznao da je SAD mučio zatvorenike al-Qa'ide koji su bili lišeni slobode nakon terorističkih napada 11.rujna 2001. godine. Dodao je i da je pribjegavanje torturi kako bi se pribavile informacije bilo pogrešno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uvijek uz Obamu Najčuvanija torba na svijetu: U njoj se nalaze četiri stvari! Slika nije dostupna Važan sastanak Merkel stigla u Washington na razgovor s Obamom o ukrajinskoj krizi

'Mučili smo neke ljude. Učinili smo neke stvari koje se protive našim vrijednostima', kazao je Obama, piše Journal Gazette.

Ovako je tekao prvi razgovor Obame i Putina nakon pada MH17

Obamino priopćenje uslijedilo je uoči objave izvještaja o tehnikama ispitivanja navodnih terorista kojima se služilo oko 200 zaposlenika CIA-e, a koje uskoro treba objaviti senatski odbor. Govoreći o metodama koje je koristila CIA u vrijeme administracije Georgea W. Busha, Obama je rekao da je SAD ''prešla crtu'' te da se takvo ponašanje mora shvatiti i prihvatiti. Navedeno se dogodilo u stanju povećanog stupnja sigurnosti i oko toga ne treba previše moralizirati ili biti ''licemjeran'', smatra prvi čovjek Amerike. No, dodao je Obama, to se ne smije ponoviti.

'Trebamo gledati unaprijed, a ne unazad', kazao je i time poručio da nema namjeru procesuirati ono što se događalo prije 2008. godine. Ipak, njegovo priznanje o mučenjima udarac je za CIA-ine dužnosnike koji smatraju da zlostavljanja zarobljenika nije bilo kazneno djelo. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene