Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci odlučili, Romney priznao poraz i uputio čestitku

Obama dobio još jedan mandat i poručio: 'Najbolje tek dolazi!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama ostaje na dužnosti predsjednika SAD-a još četiri godine. Osvojio je najmanje 306 od potrebnih 270 elektorskih glasova. Romney ga je nazvao i čestitao mu pobjedu.

Ako ste u SAD-u pošaljite nam fotografije atmosfere oko predsjedničkih izbora i vaše komentare na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve manje 'lajkova' Pratite uživo kako Romneyju pada popularnost! Slika nije dostupna Ovo će se pamtiti Deset stvari koje su obilježile američke predsjedničke izbore

Broj osvojenih elektora: Obama 306, Romney 203 (broj potreban za pobjedu: 270)

'Zadaća usavršavanja našeg jedinstva ide dalje, ide dalje zbog vas. Za SAD najbolje tek dolazi. Želim zahvaliti svim Amerikancima koji su glasovali. Mi smo američka obitelj i mi rastemo ili padamo zajedno, kao nacija', poručio je u pobjedničkom govoru ponovno izabrani američki predsjednik Barack Obama.

Zahvalio se i svojem potpredsjedniku Joeu Bidenu, kojeg je nazvao 'veselim ratnikom'. 'Michelle, nikad te nisam volio više. Ponosan sam što sam gledao Ameriku kako te zavoljela', rekao je Obama supruzi. Rekao je i kako se ponosi kćerima.

'Bez obzira jeste li nosili Obamin ili Romneyjev transparent, učinili ste da se vaš glas čuje', poručio je biračima Obama.

'Upravo sam razgovarao s guvernerom Romneyjem i Paulom Ryanom i čestitao im na utrci', dodao je Obama i rekao kako se veseli susretu s Romneyjem nakon izbora kako bi mogli surađivati i pokrenuti SAD prema naprijed.

'Noćas sam ispunjen nadom jer sam vidio američki duh', rekao je Obama.

Duga i neizvjesna utrka

Obama ulazi u svoj drugi četverogodišnji mandat suočen s teškom zadaćom rješavanja proračunskog deficita od 1.000 milijardi dolara, smanjenja 16.000 milijardi dolara nacionalnog duga, reforme skupih socijalnih programa i rješavanja blokada u američkom Kongresu, koji će vjerojatno zadržati isti stranački raspored u kojem demokrati imaju većinu u Senatu a republikanci u Predstavničkom domu. Nakon duge i neizvjesne utrke te duge i neizvjesne izborne noći, aktualni predsjednik SAD-a Barack Obama uspio se izboriti za još četiri godine u Bijeloj kući, objavio je CNN. Premda još nisu stigli svi rezultati, pobjedom u Ohiju, jednoj od nekoliko ključnih 'neodlučnih' država, prešao je letvicu od 270 potrebnih elektorskih glasova za pobjedu.

>> Barack Obama, različit od svih dosadašnjih predsjednika

Odmah po objavi te vijesti, u njegovom izbornom stožeru u Chicagu veći broj pristaša počeo je vrlo bučno slavlje. Oveća gomila okupila se u euforičnom raspoloženju i pred Bijelom kućom. Istovremeno, kod Romneya u Bostonu nastupilo je razočaranje. Premda je njegov izborni stožer isprva objavio kako ne priznaje poraz, bivši guverner Massachusettsa ipak je telefonom osobno nazvao Obamu te mu čestitao na pobjedi.

"Upravo sam nazvao predsjednika Obamu kako bih mu čestitao na pobjedi", kazao je Romney u kratkom obraćanju biračima u svom izbornom stožeru u Bostonu, Massachusettsu oko jedan ujutro, nekoliko minuta nakon što je nazvao svoga protivnika i poželio mu sreću u drugom mandatu. "Ovo je trenutak velikih izazova za Ameriku i molim se za to da predsjednik bude uspješan u vođenju naše nacije", rekao je Romney te poručio da se zemlja mora ujediniti kako bi se suočila s izazovima koji stoje pred njom. "Očekujemo od demokrata i republikanaca na svim razinama vlasti da daju prednost narodu pred politikom", poručio je. "Vjerujem u Ameriku, vjerujem u američki narod", dodao je. Romney je zahvalio svojoj obitelji i svima koju su ga podupirali i izrazio tugu zbog toga što nije imao priliku voditi zemlju. “Paul i ja smo dali sve ovoj kampanji... Toliko sam želio ispuniti vaše nade", rekao je Romney u Bostonu.

Zanimljivo je da je razlika u ukupnom broju glasova između dvojice kandidata relativno mala, dobar dio noći Romney je zapravo bio u prednosti. To je odmah izazvalo usporedbe s izborima 2000. godine, kada je Al Gore s više glasova izgubio od Georgea W. Busha, koji je uspio skupiti više elektora.

>> Najneizvjesniji izbori do sada: Hoće li se ponoviti skandal iz 2000.?

Mitt Romney je u večernjim satima stigao u hotel Westin u Bostonu, u sklopu kojeg se nalazi i Boston Convention Center. Ondje bi se kasnije trebao obratiti svojim razočaranim pristašama. Obama će isto učiniti u Chicagu, gdje je atmosfera, logično, znatno veselija.

>> Pritužbe zbog osobnih dokumenata, listića i dugih redova na izborima u SAD-u

Inače, prvo biračko mjesto tradicionalno je otvoreno u malom mjestu blizu kanadske granice Dixville Notchu (New Hampshire). Nekoliko minuta nakon ponoći svih deset registriranih birača obavilo je svoju građansku dužnost, a rezultat je bio neodlučen: 5-5.

Aktualni predsjednik Obama svoje je biračko pravo iskoristio u postupku tzv. ranog glasovanja još krajem listopada. Neki analitičari tvrde da bi upravo rezultati ranog glasovanja mogli igrati veliku ulogu u konačnom ishodu utrke. Svoj posljednji skup je održao jučer u Iowi gdje je, nakon emotivnog govora, pustio i suzu ili dvije.

Mitt Romney je u društvu svoje supruge Ann glasovao u utorak ujutro u okrugu Belmont, u saveznoj državi Massachusetts.

Koliko je utrka bila tijesna i koliko je svaki glas u 'neodlučnim' državama bio važan, svjedoči i činjenica da su oba izborna stožera samo nekoliko sati prije zatvaranja birališta i dalje potencijalnim pristašama slali emailove s pozivima da izađu na izbore. Iz Obaminog je stožera, primjerice, stigla poruka Michelle Obame u kojoj između ostalog piše: 'Prvo, ako već niste, odite glasati. Drugo, proslijedite ovu poruku svima tako da budete sigurni da će i oni glasati. Podsjetite o tome i svoje prijatelje na Facebooku.'

Odmah nakon objave rezultata na američkim televizijama, Obama je na Twitteru objavio: 'Još četiri godine'. U kratkom vremenu to je postala najcitiranija objava na Twitteru.

>> FOTO Američki birači dali svoj glas

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene