Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi Sad: Policija uhitila tridesetak neonacista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privođenjem tridesetak pripadnika neonacističke skupine "Nacionalni stroj", koji su lakše ozlijedili nekoliko policajaca i sudionika prosvjedne šetnje "Stop fašizmu", završila su se nedjeljna okupljanja pristaša neonacizma i antifašizma u središtu Novog Sada.

Pripadnici "Nacionalnog stroja", kojima je policija zabranila okupljanje i "marširanje" glavnim gradom Vojvodine, kamenjem su gađali građane u mirnoj prosvjednoj šetnji uperenoj protiv djelovanja fašističkih i neonacističkih skupina u Srbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi Sad: U neredima 50 ozlijeđenih Slika nije dostupna Novi Sad: Zabranjen i drugi najavljeni skup neonacista

Policija je poslije te provokacije intervenirala i uhitila lidera
"Nacionalnog stroja" Gorana Davidovića i još 30-ak njegovih pristaša.

Nekoliko tisuća građana Novog Sada, koje su predvodili izaslanstva Skupštine Vojvodine, nekoliko stranaka i nevladinih udruga, nosili su na antifašističkom skupu zastave Vojvodine, Europske unije, kao i zastave na kojima piše "Mir".

>> Novi Sad: Policija pokušava spriječiti skup neonacista

Pripadnici Antifašističke akcije Novog Sada, s povezima preko lica, nosili su transparent s natpisom "Protiv fašizma svim sredstvima".

Okupljanje neonacističke skupine "Nacionalni stroj" inicirao je Goran Davidović pozivanjem pristaša takve ideologije u Srbiji i susjednim zemljama na "Marš za jedinstvo Srbije" 7. listopada u Novom Sadu.

Davidović je zbog ranijih sličnih ispada nepravomoćno osuđen za širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, pa je policija organizaciju takvoga skupa zabranila.

Pristaše "Nacionalnog stroja" ipak su se okupili u središtu Novog Sada, no zbog jačanja njihovih aktivnosti nekoliko nevladinih udruga, stranaka i uglednih pojedinaca u Vojvodini organizirali su mirnu prosvjednu šetnju "Stop fašizmu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene