Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama kod Busha

VIDEO: Novi predsjednik SAD-a prvi puta u Ovalnom uredu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i prva dama Laura Bush, u Bijeloj su kući primili novoizabranog predsjednika SAD-a Baracka Obamu i njegovu suprugu Michelle Obama.

Nakon sastanka, kojem nisu nazočili niti najbliži suradnici, Bush i Obama nisu davali izjave za novinare, kako je ranije najavljivano. U priopćenju koje je nakon sastanka objavila Bijela kuća, predsjednik Bush je sastanak opisao kao 'dobar, konstruktivan, opušten i prijateljski'. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bijela kuća ispravila pogrešku: Sanaderova supruga ipak nije prevoditeljica Slika nije dostupna Na službenoj stranici Bijele kuće Sanaderova supruga potpisana kao prevoditeljica!

Razgovarali su o domaćim i međunarodnim pitanjima, a obzirom da je sastanak bio privatni, Bijela kuća nije objavila njegove pojedinosti. 

Predsjednik Bush je Obami pokazao i dio Bijele kuće namijenjen stanovanju, uključujući i ured koji koristi, Lincolnovu spavaću sobu i sobe za njegove dvije kćeri.

Predsjednik Bush je uživao u posjetu novoizabranog predsjednika i ponovo je zajamčio da će prijenos vlasti na iduću administraciju proteći bez zapreka, navodi se u priopćenju.


>> Hillary Clinton kandidatkinja za državnu tajnicu

Bush i Obama održavaju privatni sastanak u Ovalnom uredu, dok aktualna prva dama SAD-a pokazuje Bijelu kuću svojoj nasljednici.

>> Buduća administracija preispituje Busheve uredbe 


Michelle Obama je prva napustila Bijelu kuću u zasebnoj koloni automobila, i uputila se u posjet školama koje bi trebale pohađati njezine kćeri Malia i Sasha.

Predsjednik Bush ispratio je Obamu iz Ovalnog ureda do njegove kolone vozila oko 15,45 sati. Obama se uputio u zračnu luku Ronaled Reagan, gdje je imao zakazane neke sastanke prije povratka u Chicago. 

Osim prijenosa vlasti, složene operacije koja treba biti dovršena do Obamine predsjedničke inauguracije 20. siječnja 2009., dvojica su čelnika, po najavama njihovih suradnika, razgovarala i gospodarskoj krizi, ratu u Iraku i Afganistanu i drugim pitanjima.


>> 'Nisam predsjednik i neću to biti do 20. siječnja' 

Njihov sastanak je povijesna formalnost, ali također i prilika za ozbiljan razgovor o prijenosu vlasti, složenoj operaciji koju treba dovršiti do svečane inauguracije 20. siječnja iduće godine.

Pretpostavlja se da su dvojica čelnika razgovarala o 'širokom spektru pitanja' s težištem na gospodarstvu.

'Jasno je da trebamo stabilizirati gospodarstvo, riješavati problem financijskog kolapsa koji se sada širi na ostatak ekonomije. Autoinudstrija je stvarno u teškom stanju', komentirao je Podesta za CNN.

Pretpostavlja se da su Bush i Obama također razgovarali i o nacionalonoj sigurnosti i ratu u Iraku.

Predsjednik Bush je najavio kako će prvi prioritet njegove administracije do isteka mandata biti da prijenos vlasti na Obaminu administraciju protekne bez zapreka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene