Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama upozorio na gospodarsko stanje

'Nisam predsjednik i neću to biti do 20. siječnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama upozorio je na iznimo tešku gospodarsku situaciju u kojoj su Sjedinjene Države, ističući kako su nužne brze akcije sadašnje administracije i Kongresa.

Obama je najavio razradu hitnih mjera koje će njegova administracija primjeniti kada stupi na dužnost 20. siječnja iduće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naoružani marinci umjesto liječnika Chavez optužio SAD za okupaciju Haitija Slika nije dostupna Prvo pomilovanje Obama pomilovao puricu zvanu Hrabrost

'Suočavamo se s najvećim gospodarskim izazovima u našem životnom vijeku', rekao je Obama na prvoj postizbornoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa 17-članim timom svojih gospodarskih savjetnika koji su mu se pridružili na pozornici.

Naglasio je kako objavljeni 'otrežnjujući' podaci o povećanju nezaposlenosti za 240.000 ljudi u listopadu, ukupno 1,2 milijuna od početka godine, te o velikim gubicima američke autoindustrije, pozivaju na hitno pružanje pomoći srednjoj klasi.

'Ove smo godine izgubili gotovo 1,2 milijuna radnih mjesta, a više od 10 milijuna Amerikanaca je nezaposleno. Desetke milijuna obitelji muči pitanje kako platiti račune i ostati u svojoj kući', rekao je Obama, čiji je prvi postizborni medijski nastup krasila predsjednička ozbiljnost, suzdržanost i odsustvo povišenih predizbornih tonova. 

Obama, 47-godišnji senator Illinoisa i prvi predsjednik SAD afričko-američkog podrijetla, naslijedit će američko gospodarstvo u najtežoj krizi od Velike depresije 1930-godina, a iznimna zaduženja u koje ulazi sadašnja administracija, kako bi podigla gospodarstvo na noge, nametnut će velika ograničenja za provedbu njegovog gospodarskog programa.

'Trebamo plan spašavanja srednje klase kojim će se ulagati u hitne napore za stvaranje radnih mjesta i osiguranje pomoći obiteljima koje gledaju kako im se plaće smanjuju, a ušteđevine nestaju', rekao je Obama.

>> Obama je najveći izazov za tajne službe

>> Michelle Obama nova Jackie Kennedy

>> Berlusconi: Obama je mlad, lijep i preplanuo

>> Pobjednički govor iza neprobojnog stakla

>> Obama će u Bijeloj kući napraviti košarkaško igralište

>> Zbog preopterećenja srušila se stranica KKK-a

'Morat ćemo brzo djelovati', naglasio je, ističući istodobno kako odgovornost sada leži na predsjedniku Georgeu W. Bushu i njegovim ekonomskim suradnicima, jer 'SAD može imati samo jednu vladu i jednog predsjednika u određenom trenutku'. 

Najveći američki proizvođači automobila General Motors i Ford, objavili su velike gubitke u trećem tromjesečju i otpuštanje radnika, a Obama je najavio da će plan za spašavanje autoindustrije, koju je nazvao 'kičmom gospodarstva SAD', biti jedan od prioriteta njegove administracije.

Na pitanje o novom vladinom paketu poticaju građanima i gospodarstvu, čije donošenje zagovara demokratsko čelništvo u Kongresu, kazao je kako bi ga želio vidjeti 'čim prije', bilo na posljednjoj sjednici Kongresa u ovoj godini ili u siječnju.

Na pitanje je li odgovorio na čestitku iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, Obama je odgovorio kako zna za to pismo, te ponovio da je 'iranski razvoj nuklearnog oružja neprihvatljiv'.

Moramo pojačati međunarodne napore da se to spriječi, a iranska potpora teroristima mora prestati. Na pismo će se prikladno odgovoriti, no tek su prošla tri dana od izbora, rekao je Obama.

Pritom je ponovio kako 'SAD ima samo jednog predsjednika' i da je potrebno paziti kakve će se signale slati zemljama poput Irana. 'Ja nisam predsjednik i neću to biti do 20. siječnja', naglasio je.

Na pitanje o predstojećem sastanku s predsjednikom Bushem u ponedjeljak, rekao je kako on odlazi na taj razgovor ispunjen 'duhom stranačke suradnje i osjećajem da su predsjednik i razni čelnici Kongresa i svjesni stanje i žele da se postignu rezultati'.

Obama je izbjegao odgovoriti na pitanje o tome koga će imenovati na ključne položaje u svojoj administraciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene