Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama bira

Hillary Clinton kandidatkinja za državnu tajnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatorica Hillary Clinton, bivša prva dama SAD poražena u utrci za demokratsku nominaciju, nalazi se među mogućim kandidatima za mjesto državne tajnice u administraciji Baracka Obame, novoizabranog predsjednika SAD, izvjestila je agencija Bloomberg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hillary ne ide dalje Slika nije dostupna Hillary Clinton službeno prekinula kampanju i snažno podržala Obamu

Barack Obama, izabran kao 'agent promjena' gradi svoju predsjedničku ekipu s iskušanim kadrovima administracije Billa Clintona, navodi Bloomberg, ističući primjer imenovanja Rahma Emanuela za šefa osoblja Bijele kuće i Johna Podeste za čelnika Obamine tranzicijske ekipe.

>> Buduća administracija preispituje Busheve uredbe

Podesta je bio šef osoblja Clintonove Bijele kuće, a kongresnik Emanuel Clintonov savjetnik.

Obamin najdramatičniji korak bio bi da imenuje Hillary Clinton, koju je porazio u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju, na dužnost državne tajnice.

Dva Obamina savjetnika su potvrdila da se o toj ideji raspravljalo, napominjući da ne znaju koliko je ozbiljno novi predsjednik razmatra i da li bi Clinton prihvatila, ističe Boomberg.

Clinton je još uvijek omiljena u Demokratskoj stranci, a njihova podrška i odobravanje Obamine politike mogu ojačati novog predsjednika.

Od tranzicijske ekipe do tima svojih gospodarskih savjetnika, Obama se okružio lojalnim suradnicima iz svoje kampanje i skupinom poznatih demokratskih figura, koji su u proteklih osam godine Busheve administracije činili svojevrsnu demokratsku vladu u sjeni.

U Washingtonu je to uobičajan pristup, pa se tako i George W. Bush bio okružio s mnogim dužnosnicima iz ranijih republikanskih administracija, poput Colina Powella i Donalda Rumsfelda.

'Promjena od predsjednika Busha je važna tema izbora. Amerikanci žele vidjeti neka nova lica u vladi, no znaju i da za upravljanje brodom u Washingtonu trebaju iskusne ruke', ocijenila je Karlyn Bowman, suradnica American Enterprise instituta u Washingtonu.

'Ono što ćete vidjeti kod Obame je mješavina mudrih ljudi i 'mladoturaka', ocijenio je demokratski savjetnik Peter Fenn. Iako bi Obama mogao biti kritiziran zbog angažiranja nekih od 'uobičajenih sumnjivaca', u većim bi nevoljama bio ako se njegov izbor pokaže nekvalificiranim, dodao je Fenn.

Predsjednički povjesničar Robert Dallek, biograf Johna F. Kennedya i Lyndona Johnsona, smatra da i Clintonovi veterani mogu biti 'agenti promjena', jer će biti pod Obaminim vodstvom, a neće se vraćati na razmišljanja Billa Clintona od prije 10 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene