Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Buduća administracija preispituje Busheve uredbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Podesta, čelnik tranzicijske ekipe novoizabranog predsjednika SAD Baracka Obame, izjavio je u nedjelju da nova administracija provodi široko preispitivanje izvršnih uredbi predsjednika Georgea W. Busha.

Upitan o novinskim izvješćima da je njegova ekipa već utvrdila više područja u kojima Obama može izdati izvršne uredbe čim preuzme dužnost, Podesta je rekao da 'neće razmatrati odluke koje Obama tek treba donijeti', gostujući u programu TV Fox News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna komentar Lane Ružičić Kakva je ovo država, sustav, birokracija, pravila? Ona je samo htjela živjeti pa je tražila pomoć, a svi su joj rekli NE! Sad je više nema. RH mora smanjiti administraciju - 3 Otkazi su neizbježni Kako je Hrvatska od druge najbogatije postala druga najsiromašnija nova članica EU-a? Stručnjaci upozoravaju – čeka nas novi vrući krumpir

Podesta je ipak potvrdio kako je Obama tražio da se sve Busheve izvršne uredbe preispitaju i odluči koje treba zadržati, koje opozvati, a koje dopuniti, kazavši kako je taj postupak u tijeku.

Naznačio je da su neka od područja u kojima novi predsjednik može djelovati bez čekanja Kongresa, istraživanje matičnih stanica, poboljšanje zdravstvene skrbi i energetika, što se podudara s pisanjem The Washington Posta i drugih novina.

'Obama je transformacijska figura, i ja mislim da će on s vremenom transformiratni način na koji vlada djeluje', rekao je Podesta, šef osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona, predsjednik je Centra za američki napredak, 'think-tanka' iz Washingtona.

Obamina tranzicijska ekipa, po njegovim riječima, agresivno nastoji okupiti jezgru gospodarskog tima i tima nacionalne sigurnosti, a 'imenovanja će biti objavljena kada budu spremna'. 

>> Rahm Emanuel predstojnik ureda predsjednika SAD-a

Glasnogovornica tranzcijske ekipe Stephanie Cutter kazala je kako ovoga tjedna neće biti imenovanja članova vlade.

Dopredsjendica Obamine tranzicijske ekipe, Valerie Jarrett, najavila je kako bi nova vlada mogla biti raznorodne, dvostranačka. 'Uvjerena sam da će Obamina administracija uključivati ljude iz svih perspektiva', ocijenila je Jarrett.

Obamimo prvo imenovanje, kongresnika Rahma Emanuela za šefa osoblja Bijele kuće, izazvalo je kritike republikanaca kao protuslovno poruci o dvostranačkoj suradnji.

Gostujući u nedjelju u emisiji 'This Week' TV mreže ABC, Emanuel naglasio kako će pomoći da Obama kao predsjednik djeluje u dvostranačkom duhu, odbacujući kritike da će biti izrazito stranački predstojnik njegova ureda.

Ističući kako je Obama kroz karijeru, u Senatu i u kampanji, uvijek imao dvostranački pristup, Emanuel je kazao kako su 'izazovi dovoljno veliki da, ljudi iz obiju stranaka, kao i neovisni, pridonesu s idejama kako bi se pomoglo odgovoriti na izazove zdravstva, energetike, poreznih reformi i obrazovanja'.

Osim kritika, iz republikanskih redova dolaze i pohvale za izbor Emanuela. Tako je senator Lindsey Graham, nazvao Emanuela 'mudrim izborom', ističući da je s njime pregovarao o predsjedničkim debatama.

Emanuela, prati reputacija tvrdog, borbenog političara zaslužnog što su demokrati 2006. pobijedili na izborima za Kongres. Bio je savjetnik Bila Clintona u Bijeloj kući i tri mandata u Predstavničkom doku Kongresa, te poznaje mehanizme djelovanja i izvršne i zakonodavne vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene