Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradalo sedam obitelji

Noć strave u BiH - Zemlja se pokrenula, ljudi ostali prikliješteni u ruševinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna je osoba poginula, a tri su ozlijeđene kada se u nedjelju navečer pokrenulo klizište u Kaknju, tridesetak kilometara sjeverno od Sarajeva, potvrdili su iz općinske uprave i lokalnih medicinskih službi.

Kako je pojasnio načelnik općine Nermin Mandra klizište se iznenada pokrenulo u naselju Bare udaljenom oko tri kilometra od središta Kaknja ugrozivši kuće koje su tamo izgrađene.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari"

"Sve se dogodilo veoma brzo a riječ je o klizištu koje nismo registrirali tijekom poplava u svibnju prošle godine", kazao je Mandra.

Klizište je srušilo tri kuće u kojima je živjelo sedam obitelji s 23 člana.

Strašna tragedija - Klizište odnijelo 24 života!

Pri iznenadnom rušenju, četiri osobe od kojih dvoje djece nisu uspjele na vrijeme pobjeći.

Spasilački timovi koji su brzo stigli na mjesto nesreće u jednoj su zgradi pronašli tijelo žene. Uspjeli su spasiti njeno dvoje djece koja su ostala prikliještena u ruševinama kao i još jednu osobu.

Svo troje ozlijeđenih imaju višestruke prijelome nogu no životi im nisu ugroženi.

'Kada sam pogledao, baraka je išla prema meni. Bilo je užasno. Baraka je išla prema mom stanu i mislio sam da će nas sve zatrpati. Na moju sreću nije došlo do kuće, ali Samira je poginula', sa tugom na licu ispričao je za Klix.ba jedan mještanin. Samira Kovačević je imala dvije kćeri, njen suprug uspio je izbjeći urušavanje zemlje, a jedna kći je ozlijeđena.

Više od šezdeset osoba ostalo je bez doma, potvrđeno je u ponedjeljek iz općinskog stožera civilne zaštite. Zbog aktiviranja tog klizišta proglašeno je stanje prirodne nepogode.

"Trenutno je nužno zbrinuti 18 obitelji sa 61 članom koje su trenutačno izvan svojih domova", naveli su iz kakanjskog stožera civilne zaštite dodajući kako se najmanje osam obitelji više nema gdje vratiti jer su im kuće u kojima su živjeli u cijelosti uništene.

Prema dostupnim informacijama riječ je uglavnom o siromašnim obiteljima čije su kuće bile izgrađene na području prekrivenom otpadom iz obližnjeg rudnika mrkog ugljena a nejasno je kako je na takvom nestabilnom terenu uopće bila dopuštena gradnja.

"Potpuno je neshvatljivo da netko nešto gradi na u podnožju brda koje čine naslage jalovine iz rudnika", kazao je lokalnim medijima Fuad Babić, koordinator za sanaciju klizišta stožera civilne zaštite Federacije BiH podsjećajući kako u toj zemlji kuće gradi gdje tko stigne ne vodeći računa ni o projektima niti o sigurnosti.

Geolozi uključeni u istragu o nesreći nagađaju kako je klizanje tla moglo prouzročiti naglo zatopljenje koje je u BiH vladalo u nedjelju ili pak razvijanje plinova unutar naslaga jalovine.

Procjenjuje se kako na području cijele BiH ima najmanje 1800 aktivnih klizišta a na mnogima od njih su bespravno izgrađeni brojni objekti.

To je i prouzročilo ogromne materijalne štete nastale nakon katastrofalnih poplava u svibnju 2014. godine koje su dovele do pomicanja tla i rušenja brojnih stambenih objekata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene