459041
459041
459041
459041
459041

"EU bi se mogao raspasti. To bi bila tragedija"

  • , 01.12.2016., 14:10
  • Autor:
  • komentara

Noam Chomsky, ugledni američki lingvist i filozof, smatra da bi procvat desničarskih stranaka i anti-establišment razmišljanja u Europskoj uniji, kao rezultat propalih neoliberalnih politika u Europi, vrlo lako mogli dovesti do njezinog "tragičnog raspada".

 
 
 
 
Noam Chomsky (Foto: AFP)
Noam Chomsky (Foto: AFP)

Ugledni američki lingvist i filozof Noam Chomsky je u razgovoru za RT je naglasio da, primjerice u Francuskoj, ultra desničarska kandidatkinja za predsjednicu te zemlje, Marine Le Pen, ima velike izglede pobijediti na tamošnjim predstojećim predsjedničkim izborima i pokrenuti takozvani Frexit (postupak izlaska Francuske iz EU-a).

"Ne vjerujem da bi Njemačka pokrenula to pitanje, jer su oni najveći korisnici Unije", smatra Chomsky. "Ako se Unija raspadne, mislim da će to biti tragičan razvoj događaja", dodaje.

Za postojeću situaciju unutar zemalja Europske unije, Chomsky krivi propale neoliberalne politike prošle generacije političara, što je po njemu i dovelo do procvata desničarskih stranaka unutar Unije.

"Ti su programi dizajnirani na takav način da bi doveli do stagnacije te čak i opadanja velikog dijela, zapravo, većine populacije. Isto tako su izrazito potkopali demokraciju, što je više istinito i vidljivo u Europi, nego u SAD-u", smatra Chomsky.

Avram Noam Chomsky je američki lingvist, filozof, kognitivni znanstvenik, politički aktivist, pisac i predavač. On je profesor emeritus lingvistike na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Rezultat takvih procesa jest takav da su ljudi bijesni, bez iluzija i propalih nadanja prema budućnosti", ističe ugledni američki filozof.

Chomsky na integraciju zemalja EU-a gleda kao na najveće postignuće svijeta nakon Drugog svjetskog rata, ali isto tako dodaje da je EU postao nefunkcionalan. "Uspostava jedinstvene valute bez kvalitetne političke strukture, recept je za propast", naglašava Chomsky.

Dodaje da unutar EU-a ne postoje "mehanizmi koji bi omogućili bogatim regijama da pomognu onim siromašnima u vrijeme poteškoća". Smatra da u nekim zemljama EU-a, poput Italije i Grčke, postoji rigidna struktura koja nema kontrolu nad vlastitim novcem te da uz to ne postoji niti kompenzacijski sustav, primjerice poput onog federativnog u SAD-u.

"Tko god da bude izabran u EU, bez obzira na političko opredjeljenje, nije bitno jer politike uvijek ostaju iste, zato što na njih ne utječu politike iz zemalja članica", kaže Chomsky.

Chomsky ističe da podržava inicijativu bivšeg grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa i njegov pokret DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025), koji želi očuvati EU na način da prevlada probleme unutar Unije s "konstruktivnijim pristupom".

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se