Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noam Chomsky

"EU bi se mogao raspasti. To bi bila tragedija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noam Chomsky, ugledni američki lingvist i filozof, smatra da bi procvat desničarskih stranaka i anti-establišment razmišljanja u Europskoj uniji, kao rezultat propalih neoliberalnih politika u Europi, vrlo lako mogli dovesti do njezinog "tragičnog raspada".

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Ugledni američki lingvist i filozof Noam Chomsky je u razgovoru za RT je naglasio da, primjerice u Francuskoj, ultra desničarska kandidatkinja za predsjednicu te zemlje, Marine Le Pen, ima velike izglede pobijediti na tamošnjim predstojećim predsjedničkim izborima i pokrenuti takozvani Frexit (postupak izlaska Francuske iz EU-a).

"Ne vjerujem da bi Njemačka pokrenula to pitanje, jer su oni najveći korisnici Unije", smatra Chomsky. "Ako se Unija raspadne, mislim da će to biti tragičan razvoj događaja", dodaje.

Za postojeću situaciju unutar zemalja Europske unije, Chomsky krivi propale neoliberalne politike prošle generacije političara, što je po njemu i dovelo do procvata desničarskih stranaka unutar Unije.

"Ti su programi dizajnirani na takav način da bi doveli do stagnacije te čak i opadanja velikog dijela, zapravo, većine populacije. Isto tako su izrazito potkopali demokraciju, što je više istinito i vidljivo u Europi, nego u SAD-u", smatra Chomsky.

Avram Noam Chomsky je američki lingvist, filozof, kognitivni znanstvenik, politički aktivist, pisac i predavač. On je profesor emeritus lingvistike na Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Rezultat takvih procesa jest takav da su ljudi bijesni, bez iluzija i propalih nadanja prema budućnosti", ističe ugledni američki filozof.

Chomsky na integraciju zemalja EU-a gleda kao na najveće postignuće svijeta nakon Drugog svjetskog rata, ali isto tako dodaje da je EU postao nefunkcionalan. "Uspostava jedinstvene valute bez kvalitetne političke strukture, recept je za propast", naglašava Chomsky.

Dodaje da unutar EU-a ne postoje "mehanizmi koji bi omogućili bogatim regijama da pomognu onim siromašnima u vrijeme poteškoća". Smatra da u nekim zemljama EU-a, poput Italije i Grčke, postoji rigidna struktura koja nema kontrolu nad vlastitim novcem te da uz to ne postoji niti kompenzacijski sustav, primjerice poput onog federativnog u SAD-u.

"Tko god da bude izabran u EU, bez obzira na političko opredjeljenje, nije bitno jer politike uvijek ostaju iste, zato što na njih ne utječu politike iz zemalja članica", kaže Chomsky.

Chomsky ističe da podržava inicijativu bivšeg grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa i njegov pokret DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025), koji želi očuvati EU na način da prevlada probleme unutar Unije s "konstruktivnijim pristupom".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene