Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već 2 dana zaredom

SRAMOTA U NJEMAČKOJ 200-tinjak pijanih militanata povikuje 'Heil Hitler' i mlati imigrante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nasilje nad imigrantima u Heidenau traje već dva dana.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predvodio je u nedjelju pozive za borbu protiv desničarskih militanata i rasista nakon druge noći okršaja između prosvjednika i policije ispred skloništa za izbjeglice u istočnom njemačkom gradu Heidenauu.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu Slika nije dostupna 'Ovo je izvanredna situacija koja će trajati' Posljednje postaje pred prelazak u Mađarsku koja gradi žičanu ogradu

Samo dan nakon što je 31 policajac ozlijeđen u nasilnim prosvjedima protiv tražitelja azila, Reutersov fotograf je u subotu navečer vidio dvjestotinjak većinom pijanih militanata u Heidenauu kako bacaju pirotehniku i boce na policiju. Neki su uzvikivali "Heil Hitler".

Dok se Europa bori s ogromnim valom imigranata koji bježe pred ratovima i siromaštvom u zemljama poput Sirije i Iraka, njemački političari su zabrinuti zbog financijskih i socijalnih učinaka na svoju zemlju, najvećeg primatelja izbjeglica u Europskoj uniji.

MAKEDONCI VIŠE NIKOGA NE ZAUSTAVLJAJU NA GRANICI 'Izbjeglice treba podijeliti pravedno među zemljama'

Njemačka, koja ima relativno liberalne zakone o azilu, očekuje da će se ove godine broj izbjeglica učetverostručiti na 800.000, što je gotovo jedan posto stanovništva. Kancelarka Angela Merkel kaže da je to pitanje veći problem za Europu od grčke dužničke krize.

'Sramotno i nedostojno naše zemlje'

De Maiziere je izjavio da je ta situacija veliki izazov i osudio je napade na izbjeglice. "Vidimo val ljudi koji žele pomoći, a istodobno imamo porast mržnje, uvreda i nasilja protiv tražitelja azila. To je sramotno i nedostojno naše zemlje", rekao je ministar za novine Bild am Sonntag.

"Svi koji se tako ponašaju bit će suočeni s punom snagom zakona." Komentirajući nerede u Heidenauu, ministar pravosuđa Heiko Mass rekao je da se za ksenofobiju i rasizam primjenjuje nulta tolerancija.

Mnogi političari upozorili su na porast neprijateljstva prema strancima i činjenicu da je samo u prvoj polovici godine zabilježeno oko 150 slučajeva paleži ili drugih napada na skloništa za izbjeglice.

Dok neki u stranci kancelarke žele smanjiti beneficije koje se nude tražiteljima azila i traže da druge članice EU-a preuzmu veći teret, Merkel je suočena s delikatnom politikom balansiranja.

Vicekancelar Sigmar Gabriel, čelnik socijaldemokrata koji dijele vlast s Merkeličinim konzervativcima, pozvao je u nedjelju da se utrostruči iznos novca koje općine dobijaju za smještaj, zdravstvenu skrb i obrazovanje izbjeglica.

Drugi političari pozvali su na ubrzanje procesiranja zahtjeva za azilom, za koje trenutačno prosječno treba oko osam mjeseci. Više od jedne trećine tražitelja azila u Njemačkoj dolaze iz zemalja jugoistočne Europe kao što su Albanija i Srbija.

Oko 100 Nijemaca poginulo boreći se za Islamsku državu

Gotovo 100 Nijemaca poginulo je boreći se za Islamsku državu u Iraku i Siriji od 2012., rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere za Bild am Sonntag objavljenim u nedjelju.

Tih 100 poginulih dio su skupine od oko 700 Nijemaca koji su otišli boriti se u to područje. Trećina ih se u međuvremenu vratila, rekao je.

De Maiziere je rekao da je Njemačka zapriječila putovanje u tu regiju nastojeći suzbiti odlaske. Protiv 800 pojedinaca se vodi istraga pod optužbom da su ilegalno putovali u regiju kako bi se borili, rekao je on novinama.

Nedavne izmjene njemačkih zakona daju pravo vlastima da oduzmu osobne dokumente bilo kome tko nastoji otputovati u ratnu zonu na Bliskom istoku i takva osoba ne može napustiti Njemačku tri godine. Isto tako olakšano je podizanje optužnice protiv onih koji pokušaju otputovati u tu regiju kako bi sudjelovali u terorističkim aktivnostima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene