Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stambena kriza

Državni stanovi u ''obećanoj zemlji'' zjape prazni: Ministarstvo podijelilo zanimljive brojke

Zgrada ilustracija
Zgrada ilustracija Foto: Shutterstock
Više od 360.000 četvornih metara stambenog prostora u vlasništvu njemačke države zjapi prazno.

Riječ je o nekoliko tisuća stanova u kojima bi, prema informacijama, trebali biti smješteni državni službenici.

Samo u Berlinu Državna agencija za nekretnine vlasnik je 18.000 četvornih metara praznih stanova. BIMA spada među najveće vlasnike nekretnina u Njemačkoj, podsjeća Dpa.

Brojke o praznim državnim stanovima otkrivene su u odgovoru Ministarstva financija na pitanje zastupnice stranke Ljevica u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu Caren Lay, u koji je dpa dobila uvid.

U Ministarstvu financija kažu da su među praznim nekretninama stanovi koji nakon iseljenja još nisu iznajmljeni, ali bi mogli dobiti stanare u skorije vrijeme. Prazni su i stanovi kojima je potrebna adaptacija, dodaju.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Utrka s vremenom Potraga za nestalom djevojčicom Dankom: "Jedan pravac istrage još uvijek nije isključen"

U nekoliko slučajeva stanovi se ne mogu koristiti dugoročno zato što nemaju potrebne dozvole, navode u ministarstvu.

Zastupnica Ljevice smatra da dio odgovornost za nestašice stambenog prostora snosi Vlada, s obzirom na brojne prazne nekretnine u državnom vlasništvu. "Zaposlenici države natječu se na pregrijanom tržištu nekretnina, posebno u Berlinu", istaknula je Lay.

Njemačko vijeće stručnjaka za nekretnine procjenjuje da Njemačkoj trenutno nedostaje 600.000 stanova.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Od ukupno gotovo šest milijuna četvornih metara državnih "komercijalnih i drugih nekretnina", što uključuje i uredske, skladišne ​​i proizvodne prostore, trenutno je prazno oko 2,8 milijuna četvornih metara, stoji u odgovoru ministarstva.

Oko 638.000 četvornih metara tih nekretnina nije upotrebljivo, a država planira prodati oko 453.000 četvornih metara, kažu u ministarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene