Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronašli je poslije

Optužena za sudjelovanje u ubojstvu 11 tisuća ljudi: Bivša SS-ovka umjesto na sud, sjela u taksi i pobjegla

Aktualno Galerija Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 1 Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 2 Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 3 Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 4 Galerija 1/4 >>
Njemačke vlasti pronašle su Njemicu staru 96 godina, koja se u četvrtak ujutro nije pojavila na suđenju.

Bivša tajnica SS-ovog zapovjedništva koncentracijskog logora Stutthof Irmgard Furchner, u četvrtak ujutro je u okolici Hamburga sjela u taksi, napustila dom za starije u kojem živi i nestala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti

Raspisana je tjeralica, a žena je pronađena nekoliko sati poslije. Policajci su je uhitili tijekom ophodnje u sjevernom dijelu grada. "Policija je optuženu izvela pred suca", priopćio je sud u Itzehoeu pored Hamburga.

Furchner se suočava s suđenjem pred Vijećem za maloljetnike jer je u vrijeme navodnih djela bila adolescentica. Jedna je od prvih žena kojoj se desetljećima sudilo za navodne zločine u doba nacista, piše CNN.

Liječnici utvrđuju je li zdravstveno sposobna biti u pritvoru. Novo ročište zakazano je za 19. listopada. Optužena je optužena je da je kao stenografkinja u logoru Stutthof pored Gdanjska između 1943. i 1945. pružila pomoć u ubojstvu najmanje 11.000 logoraša. 

"Ovo je nevjerojatno ciničan prezir prema preživjelima okupljenima u zajedničkoj tužbi, ali i prema vladavini prava. Ovakvo ponašanje odgovara ponašanju koje je bilo svojstveno SS-u i onima koji su mu bili bliski, a prisutno je i danas: tišina, prezir i razaranje", kazao je Christoph Heubner iz Međunarodnog odbora za Auschwitz.

Furchner je još početkom rujna u jednom pismu suca zamolila da ju iz zdravstvenih razloga oslobodi obveze nazočnosti procesu, što je odbijeno. Suđenje bi zbog velikog zanimanja medija trebalo biti održano u jednoj industrijskoj dvorani na periferiji Hamburga.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene