452569
452569
452569
452569
452569

Njemačka: Za eskalaciju u novogodišnjoj noći kriva policija

  • , 05.10.2016., 16:36
  • Autor:
  • komentara

Počinitelji masovnih seksualnih zlostavljanja i pljački prolaznica u novogodišnjoj noći na glavnom željezničkom kolodvoru u Koelnu nisu djelovali prema prethodnom dogovoru, a za eskalaciju je kriva policija koja nije pravovremeno reagirala, proizlazi iz stručnog vještačenja načinjenog po nalogu parlamenta savezne pokrajine Sjeverna Rajna–Vestfalija, čije dijelove u srijedu prenose njemački mediji.

 
 
 
 
Njemačka policija (Foto: AFP)
Njemačka policija (Foto: AFP)

"Velika većina počinitelja u Koeln nije došla s namjerom počinjenja kaznenih djela. Do eskalacije je došlo nakon što je masa primijetila da policija ne reagira na pljačke i seksualna napastovanja žena", stoji u vještačenju uglednog kriminalističkog vještaka Rudolfa Egga, koje je naručio pokrajinski parlament u Duesseldorfu.

Egg u svom vještačenju, čije dijelove u srijedu prenose njemački mediji, govori o teoriji "razbijenog prozora", koja označava stanje u kojem se počinitelji lakše odlučuju na počinjanje nekog kaznenog djela ako znaju da neće biti otkriveni niti procesuirani.

"Upravo se to dogodilo u Koelnu tijekom novogodišnje noći. Tek kada su počinitelji uvidjeli da policija ne reagira došlo je do eskalacije i masovnog zlostavljanja žena", stoji u stručnoj procjeni.

Koelnsko državno odvjetništvo je zaprimilo oko 1200 prijava zbog kaznenih djela počinjenih u novogodišnjoj noći. Od toga preko 500 otpada na seksualne delikte.

Dosad je svega nekoliko počinitelja osuđeno zbog događaja u novogodišnjoj noći. Počinitelji su gotovo isključivo migranti iz područja sjeverne Afrike, a među njima je bilo i mnogo onih koji su tijekom 2015. kao izbjeglice stigle u Njemačku.

U vještačenju se nadalje zaključuje kako se ne može polaziti od toga da se nekoliko stotina počinitelja planski okupilo na glavnom kolodvoru u Koelnu, nego da je do okupljanja došlo spontano prethodnim dogovorima preko društvenih mreža.

Kompletno izvješće, koje je Egg danas predstavio posebnom povjerenstvu pokrajinskog parlamenta, bit će predstavljeno na jednoj od sjednica tijekom listopada.

Događaji u novogodišnjoj noći u velikoj mjeri su utjecali na društvenu percepciju stranaca posebice izbjeglica, kojih je tijekom prošle godine u Njemačku, prema posljednjim procjenama, pristiglo oko 830.000. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se