Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele čvrste granice

NJEMAČKA PRIZNAJE 'Ne možemo primiti sve koji bježe iz zona sukoba ili zbog siromaštva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predlaže da Europska unija ubuduće prima ograničen broj izbjeglica na svom tlu, a ostale tražitelje azila šalje u neku od sigurnih zemalja u njihovoj "regiji", u razgovoru za Spiegel u subotu.

"Ne možemo primiti sve koji bježe iz zona sukoba ili zbog siromaštva, a žele doći u Europu ili u Njemačku", ocijenio je konzervativni ministar, koji u sadašnjoj migracijskoj krizi zauzima tvrđe stajalište od kancelarke Angele Merkel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran' Slika nije dostupna Njemačka pritišće: 'Tko nije spreman primiti izbjeglice, mora uplatiti u fond'

Maiziere smatra da se Europa treba "obvezati na razmjerno velikodušne kontigente u prihvatu izbjeglica" i tako stvoriti "zakonsku mogućnost za useljavanje", ali i odrediti gornju granicu "broja ljudi" za koje kontinent može "preuzeti odgovornost na dulji rok".

Tu bi kontinentalnu kvotu pratio ključ za raspodjelu izbjeglica između zemalja članica, po načelu za koje se već tjednima zauzima Njemačka, iako i dalje nailazi na žestoko protivljenje nekih partnera, napose Velike Britanije i nekih zemalja istočne Europe.

TIJEKOM POBUNE NA HARMICI Vikala su i mala djeca, traže Slovence da ih puste preko granice

No Merkel se nikad nije zalagala za brojčano ograničenje na razini EU-a, nego je, upravo suprotno, pozivala svoje susjede da prihvate sustav kvota bez ograničenja.

Kad se kontinentalna granica dosegne, drži Maiziere, Europljani bi morali "biti sigurni" da će kandidati za azil biti vraćeni na "područje s kojeg su došli", na mjesto gdje "mogu živjeti sigurno i biti zaštićeni od progona".

"Tim zemljama moramo financijski pomoći", dodao je njemački ministar, založivši se za "čvrste vanjske granice" EU-a, ali i ustvrdivši da ograde kakve je podigla Mađarska "nisu rješenje".

Odgovarajući na pitanje što bi trebao učiniti kandidat za azil spašen od utapanja na Sredozemnome moru, njemački čelnik je predložio da ga se vrati na "sigurno mjesto u Africi kamo ćemo poslati pomoć".

Thomas de Maiziere je još u nedjelju upozorio da Njemačka više ne želi da izbjeglice mogu "birati" zemlju prihvata u Europi. Usto je predložio da se zemljama koje se protive kvotama za raspodjelu izbjeglica smanje fondovi EU-a, što je Angela Merkel odmah odbila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene