Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović suzdržan

'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je suzdržan u pogledu prijedloga Europske komisije za uspostavu europske granične i obalne straže.

"To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran. Treba o tome razgovorati", rekao je Zoran Milanović po dolasku na summit čelnika EU-a, na kojem će se, među inim, razgovarati i o prijedlog Komisije da se uspostavi europska granična i obalna straža.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivana Petrović iz Bruxellesa 'To je najkraći zaključak ikad napisan, otkad pratim Europsku uniju, dakle zadnjih 12 godina' Slika nije dostupna Blokada granica EK analizira krši li Hrvatska pravila

Komisija je ovaj tjedan predložila da se pripadnici nove agencije, koja bi zamijenila Frontex, mogu uputiti na vanjske granice EU-a čak i u slučajevima kada zemlja članica na čije granice dolaze ne da svoj pristanak.

"Logika birokracije stalno ide za širenjem kompetencija EU-a i smanjivanjem uloge nacionalnih vlada, koje dobivaju legitimitet na nacionalnim izborima. To je demokratski deficit o kojem se u Hrvatskoj uopće ne govori. Ne smijemo dopustiti da nam EU previše ulazi u nacionalni suverenitet. Kad kažem suverenitet, ne mislim na suverenitet iz 19. stoljeća, nego na na nešto što osmišljava državu", rekao je Milanović.

Milanović nije htio komentirati pismo koje je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo Europskoj komisiji u kojem se žali na podizanje žičane ograde duž hrvatsko-slovenske granice.

"Nemam komentara, to će vam detaljnije reći u Ministarstvu vanjskih poslova. Ali, to smo morali napraviti, jer ima nekih nepravilosti i morali smo reagirati", rekao je.

U pismu potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu šefica diplomacije Vesna Pusić poziva Bruxelles da postupi prema svojim dužnostima "čuvara ugovora" i poduzme hitne mjere u svrhu provedbe prava zaštite prirode u EU.

"Ograda od 'žilet žice' koja se podiže duž hrvatsko-slovenske granice predstavlja nepremostivu zapreku migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači u jednome od najbolje očuvanih dijelova Europe", napisala je Pusić.

Na upit da komentira to što mu je slovenski premijer Miro Cerar obećao da više neće podizati žičanu ogradu, Milanović je rekao da "on očito ne kontrolira situaciju".

Cerar niječe da je riječ o ogradi.

"Slovenija postavlja privremene tehničke prepreke. Nećemo zagraditi cijelu granicu...Sjećate se kad je Hrvatska strana nekontrolirano slala izbjeglice u Sloveniju. S obzirom na iskustvo i jer nemamo nikakvu garanciju da se to neće ponoviti, moramo imati tehničke prepreke koje preusmjeravaju tok migranata prema točkama prelaska gdje ih Slovenija u potpunosti registrira, osigurava im odmor i pomoć da mogu ići dalje", rekao je Cerar.

"Mislim da Hrvatska nema pravni temelj niti stvarni razog za prosvjed.. Čim se migrantski problem smiri, kad ne bude više te prijetnje nenajavljenog dolaska migranata, rado ćemo odmah maknuti prepreke", rekao je Cerar po dolasku na summit. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene