Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledni njemački magazin:

Njemački špijuni prisluškivali su i hrvatsko ministarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim Hrvatske, BND je prisluškivao ministarstva unutarnjih poslova SAD-a, Poljske, Austrije i Danske.

Njemačka Savezna obavještajna služba (BND) sustavno je 'špijunirala' svoje saveznike i različite međunarodne organizacije diljem svijeta, kao što je Crveni križ.

Njemački su obavještajci, između ostalih, špijunirali i hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova, piše ugledni politički magazin Der Spiegel u današnjem broju.

Osim Hrvatske, BND je prisluškivao telefone i pratio emailove ministarstva SAD-a, Poljske, Austrije i Danske. Već ranije iznesene su optužbe na račun njemačke tajne službe o špijuniranju zaposlenika francuskog ministarstva vanjskih poslova, triju predsjednika kao i Europske komisije, a sve u koristi svojih partnera, američke vladine agencije NSA.

Ne navodeći izvore za ovu priču, Der Spiegel piše kako su mete njemačkih obavještajaca bili i delegacija SAD-a pri Europskoj Uniji u Bruxellesu kao i sjedište UN-a u New Yorku, američka riznica te nekolicina veleposlanstava u Njemačkoj - od SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Portugala, Grčke, Španjolske, Italije, Švicarske, Austrije i Vatikana.

Pročitajte i ovo William Burns, direktor CIA-e RAT U UKRAJINI Prvi špijun Amerike ne želi propustiti priliku: "Ovo se pruža jednom u generaciji" Evan Gershkovich Evan Gershkovich Američki novinar ostaje u pritvoru u Moskvi: Tijekom suđenja na ruci uočen detalj koji otkriva kako ga čuvaju

ŠPIJUNSKI SKANDAL DIGAO FRANCUSKU NA NOGE NSA prisluškivao trojicu francuskih predsjednika

Na špijunskoj listi čak je bila i 'vruća linija' američkog Ministarstva vanjskih poslova. BND svoje aktivnosti nije ograničio samo na državne institucije, već su tu bile i nevladine organizacije, poput sjedišta Crvenog križa u Ženevi i Oxfama, piše AFP a prenosi Express Tribune.

Njemačka je s nevjericom primila vijest koju je u ljeto 2013. objavio bivši zaposlenik Američke obavještajne agencije Edward Snowden o sveobuhvatnom sustavu praćenja telefonskih razgovora i internetskog komuniciranja u Njemačkoj pa i mobitela kancelarke Anglele Merkel tijekom više godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene