Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Predsjednik'

Njegovih 15 godina moći: Putin otkrio dosad nepoznate detalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin na vlasti je 15 godina, a za dokumentarac 'Predsjednik' osvrnuo se na svoje godine vladavine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u dokumentarnom filmu prikazanom u nedjelju u programu ruske televizije optužio Sjedinjene Države da održavaju izravne kontakte s pobunjenicima na sjeveru Kavkaza te da im šalju pomoć, osobito logističku.

Pročitajte i ovo Predsjednik Ruske federacije, Vladimir Putin znakovi pregrijavanja Je li za Putina najgore prošlo ili ga tek čeka? "Tu su svi simptomi pregrijavanja..." Vladimir Putin novi krug sankcija Ovaj potez EU-a razbjesnit će Putina: Ostat će bez milijardi eura, čeka se odgovor Kremlja

Početkom 2000. 'tajne ruske službe otkrile su izravne kontakte', između pobunjenika na sjeveru Kavkaza i predstavnika tajnih američkih služba u Azerbajdžanu, bivšoj sovjetskoj republici na jugu Kavkaza, ispripovijedao je Putin u dokumentarnom filmu emitiranom pod nazivom 'Predsjednik'.

Film je prikazala javna ruska televizija Rosija 1 u povodu 15. godišnjice Vladimira Putina na vlasti. 2012. izabran je treći put za predsjednika države, a u razdoblju od 2008. do 2012. obavljao je premijersku dužnost.

Putinovi bajkeri u problemima: Poljska im zabranila ulaz, a mogla bi i Češka

O svojim je zapažanjima informirao tadašnjeg američkog predsjednika koji mu je odgovorio 'Isprašit ću im stražnjice'.

'No nakon deset dana, moji podređeni, čelnici FSB-a (ruske tajne službe) primili su poruku od kolega iz Washingtona u kojoj je stajalo: Održavali smo i nastavit ćemo održavati odnose sa svim oporbenim ruskim snagama. Procjenjujemo da na to imamo pravo i tako namjeravamo i nastaviti', kazao je Putin.

'Postoje osobe, osobito u redovima tajnih služba zapadnih zemalja koje su vjerovale da imaju koristi od destabiliziranja svojeg glavnog geopolitičkog protivnika, a sada znamo da je to za njih Rusija. No pokazalo se da to nije istina", kazao je ruski predsjednik.

Europska unija kreće u borbu protiv Putina i njegove propagande

'Ni u kojemu slučaju, nikad i ni na koji način, ne treba ni pokušati iskoristiti teroriste za rješavanje vlastitih političkih zadaća ili geopolitičkih pitanja", rekao je.

'Rusija bi postupno prestala postojati'

Objasnio je i da se nakon raspada Sovjetskog Saveza Rusija nadala da će je Zapad tretirati na drugačiji način, međutim, objasnio je, postoje geopolitički interesi koji nisu povezani s bilo kojom ideologijom.

''Naši partneri trebali su uzeti u obzir da si zemlja poput Rusije ne može priuštiti da nema svoje geopolitičke interese te da je potrebno pokušati pronaći ravnotežu i tražiti uzajamno prihvatljiva rješenja, a cijelo to vrijeme međusobno se poštivati', rekao je.

Kako Vladimir Putin uspijeva ostati tako moćan?

Izrazio je zahvalnost ruskim oružanim snagama za njihov doprinos u borbi protiv terorizma u Sjevernom Kavkazu početkom 2000-ih godina.

Putin je rekao i da osoba koja je šef države nema normalan svakodnevni život. 'Nemoguće je živjeti tako, kako normalna osoba živi. Ne možeš ići gledati film, ne možeš samo otići u kazalište, ne možeš u kupovinu', objasnio je.

Odgovorio je i na pitanje kada se osjeća apsolutno sretno.

'Rekao bih općenito da me sve što smo učinili čini više ili manje zadovoljnim. Kada shvatite što smo imali i što smo učinili. Krenimo sa zemljom - sačuvali smo integritet zemlje i BDP je porastao dvostruko', kaže Putin koji je istaknuo i da se demografska situacija u Rusiji znatno poboljšala tijekom posljednjih 15 godina.

Treba li Putinova odluka zabrinuti svijet?

'1999. i 2000. prirodni pad stanovništva bio je 929 tisuća ljudi. To je gotovo milijun. Milijun ljudi više umrlo je nego se rodilo. Da smo nastavili gubiti milijun godišnje, Rusija bi postupno prestala postojati. Nismo samo stabilizirali situaciju, nego smo je promijenili', rekao je Putin i dodao da dvije godine zaredom imaju prirodni rast, a nitko nije vjerovao da je to moguće.

'Ne kršimo pravila igre'

Govoreći o Krimu naglasio je da 'Rusija nije mogla ostaviti ljude koji su se htjeli vratiti Rusiji i nisu htjeli biti pod vlašću ekstremnih nacionalista koji su došli na vlast u Ukrajini'.

'Vjerujem da smo učinili pravu stvar i zbog ničega ne žalim,' poručio je.

Uvjeren je da Rusija ne krši nikakva pravila i da postupa u skladu s međunarodnim pravom.

'Ali takozvani vladari, političke i ekonomske elite tih zemalja vole nas samo kad smo siromašni i kad prosimo s ispruženom rukom. Čim počnemo govoriti o našim interesima, oni osjećaju geopolitički rivalstvo', poručio je Putin, uvjeren da ne krše pravila igre, prenosi Sputnik News. 

Sankcije nisu ništa novo i zbog njih se ne trebaju brinuti, smatra Putin, koji ih vidi kao pokušaj da se kontrolira Rusiju.  (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene