Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuta zabrana

Treba li Putinova odluka zabrinuti svijet?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao ukaz kojim se ukida ruska zabrana isporuke raketa S-300 Iranu, stoji u priopćenju Kremlja.

Ured ruskog predsjednika u priopćenju ne spominje prodaju ni mogućnost isporuke raketa S-300 odmah, no informacija o predsjednikovu ukazu teoretski otvara put mogućoj isporuci morskim, kopnenim ili zračnim putem. Iran je početkom mjeseca sa svjetskim silama postigao okvirni sporazum o svojem nuklearnom programu koji, bude li sve išlo prema dogovoru, predviđa postupno ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev 2010. je zabranio isporuku spomenutog tipa projektila Iranu, u skladu s rezolucijom 1929 UN-a, kojom se Teheran sankcionira zbog nuklearnog programa.

Rusija i Iran 2007. potpisali su 800 milijuna dolara vrijedan sporazum o isporuci vojne opreme, odnosno projektila S-300, kojima se mogu presretati zrakoplovi ili druge rakete.

Nakon zabrane isporuke tih raketa Teheran se obratio Međunarodnom arbitražnom sudu u Ženevi, tražeći od Moskve četiri milijarde dolara odštete.

S Putinom u četiri oka: O čemu će Cipras i šef Rusije razgovarati?

Tijekom posjeta ruskoga ministra obrane Sergeja Šojgua Iranu početkom 2015. Moskva i Teheran su potpisali protokolarni sporazum kojim se jača "vojna bilateralna suradnja zbog zajedničkih interesa". Rusija je tada Iranu predložila da mu isporuči Antej-2500 - novu, usavršenu verziju raketa S-300.

Sjedinjene Američke Države i europske zemlje uvele su sankcije objema zemljama - Iranu zbog nuklearnog programa, a Rusiji zbog umiješanosti u ukrajinsku krizu. Uz to, obje zemlje, koje su se dodatno zbližile u posljednjih nekoliko godina na gospodarskom planu, podupiru i režim sirijskoga predsjednika Bašara al Asada.

Rusko ministarstvo obrane spremno je u kratkom vremenu isporučiti rakete Iranu ukoliko za to dobije zeleno svjetlo, objavila je agencija Interfax, pozivajući se na dužnosnika ministarstva obrane.

SAD zabrinut zbog ruskog ukidanja zabrane izvoza raketa Iranu

Američki dražvni tajnik John Kerry izrazio je zabrinutost svome ruskom kolegi zbog odluke Moskve da ukine zabranu isporuke raketa Iranu, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak.

Ruska odluka o razmjeni raketa za naftu mogla bi značiti i kršenje postojećih sankcija Iranu, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

On nije naveo pojedinosti Kerryeva razgovora sa Sergejem Lavrovom. "Bila je to prilika da državni tajnik Kerry izrazi zabrinutost", rekao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao ukaz kojim se ukida ruska zabrana isporuke raketa S-300 Iranu, priopćio je Kremlj.

Time je otvoren put za razmjenu raketa za naftu, što znači da bi Moskva mogla imati prednost u utrci da se iskoristi moguće ukidanje sankcija Iranu.

Iran je početkom mjeseca sa svjetskim silama postigao okvirni sporazum o svojem nuklearnom programu koji, bude li sve išlo prema dogovoru, predviđa postupno ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Earnest je rekao da bi prijedlog o razmjeni oružja za naftu mogao kršiti režim sankcija koje su Iranu uveli SAD i druge zapadne zemlje.

Izrael osudio ukidanje ruske zabrane isporuke raketa Iranu

Izraelski ministar informiranja Youval Steinitz je osudio u ponedjeljak na rusku odluku o ukidanju zabrane isporuke raketa S-300 Iranu.

Ta objava je "izravni rezultat legitimnosti dodijeljene Iranu uz sporazum u pripremi i dokaz da će gospodarski rast koji će uslijediti nakon ukidanja međunarodnih sankcija, Iran iskoristiti za naoružavanje, a ne za dobrobit iranskog naroda", rekao je taj dužnosnik blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu u priopćenju.

On je aludirao na okvirni sporazum zaključen 2. travnja između Irana i velikih sila za uvođenje strožih kontrola iranskog nuklearnog programa, u zamjenu za što je Iran tražio ukidanje međunarodnih sankcija. Taj sporazum bi trebao biti zaključen prije kraja lipnja.

Steinitz je naglasio da dok se poglavlje za poglavljem Iran distancira od okvirnog sporazuma, međunarodna zajednica je već pokrenula ublaženja sankcija protiv Teherana.

"Umjesto da zahtijevamo od Irana da prekine svoje terorističke aktivnosti, dozvoljavamo mu da se opremi modernim naoružanjem", istaknuo je.

Izrael je najstroži kritičar okvirnog sporazuma zaključenog u Švicarskoj između Irana i velikih sila. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene