Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gazprom okrivljuje Ukrajinu

'Nismo prihvatili ruski plin, jer bismo i sami ostali bez njega'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina ne može propustiti ruski plin potrošačima u Europi jer bi njezina četiri okruga i sama ostala bez tog goriva, priopćio je predsjednik Uprave ukrajinske naftne tvrtke Naftogaz Oleh Dubina, a ruski naftni div Gazprom tvrdi da Kijev ponovno igra destruktivnu ulogu i blokira sva nastojanja u vezi s opskrbom plina.

'Nismo prihvatili ruski plin. Da smo to učinili, naša bi četiri okruga i sama ostala bez plina', rekao je Dubina. Objasnio je da je dvotjedni ruski embargo uzrokovao jako nizak tlak u ukrajinskom plinovodu zbog čega je bilo nemoguće prihvatiti 76 milijuna prostornih metara plina. Tu količinu plina Rusija je preko Ukrajine namjeravala dobaviti Moldaviji i balkanskim državama.

Pročitajte i ovo Poljski poljoprivrednici Pao dogovor Okončana kriza na poljsko-ukrajinskoj granici koja je trajala mjesecima Blokada vozača na granici s Ukrajinom Blokirali ih poljski vozači Oko 3000 kamiona zapelo na ukrajinskoj granici: "Tisuće ljudi prisiljene su živjeti u teškim uvjetima"

Naftogaz je u priopćenju optužio rusku naftnu monopolističku tvrtku Gazprom da nije na vrijeme izvijestila ukrajinsku stranu koliko je povećala tlak u cijevima, zbog čega ukrajinski tehničari nisu stigli pripremiti domaći transportni sustav.

>> Nastavljen 'plinski rat': Rusija i Ukrajina se optužuju, promatračima ograničen pristup

>> 'Ako ovako nastavi, pad sustava je neizbježan'

>> 'Situacija je ozbiljna, apeliramo na štednju'

Gazprom, međutim, kako se navodi u priopćenju koje je medijima dostavilo Rusko veleposlanstvo u Zagrebu, tvrdi da je Kijev 'ponovno zauzeo destruktivan stav i blokirao sve Gazpromove napore usmjerene na protok plina'. 'Tlak u plinovodu s ruske strane bio je uspostavljen na razini od 75 atmosfera', kaže se u priopćenju i nastavlja kako je 'korištenje plina na ulazu u ukrajinski sustav transportnih plinovoda bilo na nultoj razini'.

'To znači da su ulazni ventili s ukrajinske strane zatvoreni. Istodobno Ukrajina nije dopustila ruskim promatračima ući ni u nadzorno središte sustava transportnih plinovoda, ni u postaje za mjerenje plina te u podzemna plinska skladišta, kako je to bilo predviđeno u Protokolu o kontroli tranzita plina u Europu', ističe se u priopćenju.

Gazprom javnost obavještava da u tim uvjetima 'fizički jednostavno ne može ispuniti svoje obveze te uspostaviti protok plina kroz Ukrajinu'. 'Odgovornost je u potpunosti na Ukrajini, a o tome je premijer Vladimir Putin telefonski obavijestio predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa', zaključuje se u priopćenju Gazproma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene