Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljen 'plinski rat': Rusija i Ukrajina se optužuju, promatračima ograničen pristup

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Plinski rat' Rusije i Ukrajine nastavio se nakon samo nekoliko sati primirja, a ukrajinska tvrtka Naftogaz pozvala je Gazprom da hitno obnovi uravnotežene isporuke plina kroz sve tranzitne plinovode, javljaju svjetske novinske agencije.

'Naftogaz zahtijeva brzu obnovu uravnotežene isporuke plina kroz sve tranzitne plinovode', navodi se u priopćenju tvrtke koje prenosi agencija Ukrinform. Ukrajinska tvrtka tvrdi da je niz čimbenika zakomplicirao tranzit ruskog prirodnog plina u Europu, uključujući količine poslanog plina i izabrane rute.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Nova smjena Zelenski smijenio šefa odjela tajne službe: Otkriveno što je učinila njegova supruga Robert Fico, slovački premijer Jasna poruka Slovačka spremna staviti veto na ulazak Ukrajine u NATO: "To je osnova za treći svjetski rat"

'Naftogaz izjavljuje da količina i smjer nisu na vrijeme dogovoreni između dva operatora... Time se ozbiljno krši uspostavljena praksa pouzdanog funkcioniranja tranzitnog sustava plina'.

Ukrinform također prenosi izjavu glasnogovornika Naftogaza Valentina Zemljanskog koji je odbacio optužbe Gazproma da Ukrajina blokira plin za Europu. Također je odbacio navode Rusije da Ukrajina ne dopušta službenim europskim promatračima pristup mjernim postajama. Međutim, nešto ranije strane agencije su prenijele izjavu istog glasnogovornika u kojoj priznaje da Ukrajina blokira plin za Europu navodeći kao razlog 'neprihvatljive uvjete tranzita' koje je nametnuo Gazprom.

>> Nova kriza: Rusija prekinula isporuku plina, optužuje Ukrajinu za blokadu

>> Rusija danas počinje isporuku plina

Zamjenik direktora Gazproma Aleksandar Medvedev izjavio je u Bruxellesu da Ukrajina nije otvorila glavni plinovod te da stoga Gazprom 'u ovim uvjetima fizički ne može provesti tranzit plina preko ukrajinskog teritorija'. 'Ukrajinska strana nas je cinično izvijestila da je transportni sustav plina preorijentiran na domaće potrošače', dodao je.

Gazprom je optužio SAD da je orkestrirao poteze Ukrajine u plinskom sporu s Rusijom. 'Jučer smo vjerovali da su vrata za ruski plin otvorena, ali su Ukrajinci to opet blokirali', rekao je novinarima zamjenik direktora Gazproma.

'Čini se... da plešu na glazbu koja nije orkestrirana u Kijevu nego izvan zemlje', rekao je Medvedev. On je objasnio da je pritom mislio na jedan sporazum između Ukrajine i SAD-a, ali nije rekao koji. Ruska državna televizija je prenijela snimke iz Sudža u Rusiji, plinske postaje na granici između dviju zemalja odakle su krenule probne isporuke plina, kao i izjavu lokalnog dužnosnika Alekseja Fjodorova koji je rekao da 'Ukrajina ne prima plin'.

Tvornice zatvorene, škole ne rade

Primirje u 'plinskom ratu', kako ruski mediji nazivaju rusko-ukrajinski spor oko plina, potrajalo je samo nekoliko sati. Baš kad se smrznuta Europa ponadala da će se zagrijati nakon što je jutros Rusija obnovila isporuku plina taj dragocjeni energent ponovno joj je uskraćen. Tvornice su zatvorene, nema nastave u školama, a stotine tisuće kućanstava su ostale bez plina prošlog tjedna u najgore pogođenim regijama srednje i istočne Europe.

'Moskva i Kijev zapalili su lulu mira, ali se pripremaju za nove plinske ratove', piše na naslovnici ruskog poslovnog dnevnika Kommersanta.

Europa još čeka plin dok se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju

Rusija i Ukrajina su se nastavile međusobno optuživati u vezi s najnovijim prekidom isporuke plina zbog čega će europski potrošači još neko vrijeme morati čekati taj energent. 'Prema informacijama naših promatrača u Rusiji, u plinovodima je plina malo ili ga uopće nema', rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Na pitanje tko je kriv za nepoštivanje dogovora nakon što su potpisani svi traženi dokumenti i raspoređeni promatrači, glasnogovornica je rekla da 'ne želi brzati sa zaključcima', dodajući da se obavljaju razgovori na visokoj razini, između europske, ruske i ukrajinske strane. 'Situacija je vrlo ozbiljna i mora se brzo popraviti', rekla je Ahrenkilde Hansen.

Europskim promatračima ograničen pristup

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso razgovarao je s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i izrazio razočaranost što za sada nijedna država članica EU-a nije dobila plin iz Rusije. Prema Europskoj komisiji, Rusija je prema Europi pustila samo 76 milijuna prostornih metara plina i to samo na jednoj ulaznoj točki, što ni izdaleka ne zadovoljava potrebe. 'Nismo zadovoljni činjenicom što puna količina plina ne pristiže kroz plinovode', rekao je glasnogovornik Komisije za energetiku Ferran Tarradellas.

Komisija također ističe da promatrači nemaju puni pristup dispečerskim centrima u Moskvi i Kijevu, što je u suprotnosti s dogovorima o raspoređivanju promatrača. Ruska strana optužuje Ukrajinu da onemogućava pristup promatračima u prostorije iz kojih se nadzire protok plina i stanje u podzemnim plinskim skladištima.

Ukrajina ističe da dio svoga plina mora koristiti za tzv. tehnički plin, koji služi za pokretanje kompresora. Ti kompresori raspoređeni su na svakih 100 kilometara plinovoda i oni stvaraju potisak za protok plina duž cijevi. Na tehnički plin otpada između pet i osam posto od ukupnog plina, koji prolazi kroz plinovod. Europska komisija ističe kako nijedna strana u pregovorima s predstavnicima EU-a nije kao uvjet spominjala tehnički plin i da to ne može biti izgovor za nepoštivanje postignutog dogovora.

Ukrajinska oporba traži Juščenkov opoziv i raspuštanje vlade

Ukrajinska najveća oporbena stranka zatražila je da se pokrene postupak za opoziv predsjednika Viktora Juščenka i pozvala je na raspuštanje vlade premijerke Julije Timošenko, javljaju ruski mediji iz Kijeva.

'Tražimo hitnu ostavku vlade i pokretanje procedure za opoziv predsjednika', rekao je Viktor Janukovič, čelnik Stranke regija, na izvanrednoj sjednici parlamenta posvećenoj plinskom sporu Ukrajine i Rusije. Njegov poziv podržali su i komunisti. Juščenko, čija je popularnost pala na 2,4 posto prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja, nije nazočio sjednici Vrhovne Rade.

Ispitivanje je objavila organizacija Demokratske inicijative koju podupire švedska vlada. Janukovič je rekao da je zbog 'neodgovornog' stajališta vlade Ukrajina suočena s prijetnjom njezinoj nacionalnoj sigurnosti te da gubi ugled. Vladajuća narančasta koalicija uništila je sporazume s Rusijom koji su postignuti tijekom godina teškog rada, ustvrdio je.

>> Juščenko kriv za blokadu plina

>> Gazprom nastavio minimalne isporuke plina kao 'čin dobre volje'

'Vlasti ne samo da su ostavile Ukrajinu bez plina, nego i bez perspektive', istaknuo je Janukovič. Zatražio je da se vlada očituje pred parlamentom o svojim potezima te da se sastavi parlamentarno povjerenstvo koje bi istražilo vladin rad vezano uz plinski spor.

'Narančasta koalicija pretvorila je ukrajinsko-ruske odnose u izvor velikih napetosti', istaknuo je dodajući da su zbog vladinih poteza 'mnoge škole, bolnice i kućanstva ostali bez grijanja, a veliki broj tvrtki je zatvoren'.

Slovačka odgodila odluku o ponovnom pokretanju nuklearke

Slovačka je odgodila odluku o ponovnom pokretanju nuklearne elektrane 'Jaslovske Bohunice', koja ima sovjetsku tehnologiju, zbog čega bi se sukobila s Europskom unijom. Premijer Robert Fico rekao je da je Slovačka osigurala dodatnu proizvodnju električne energije i dogovorila njezin uvoz kako bi održala stabilnu opskrbu unatoč prekinutoj dobavi plina iz Rusije. Ruski plin je važan energent za slovačku industriju, ali i za električne centrale.

'Neke izvanredne mjere pokrenute su noćas, što znači da možemo održati stabilnost električnog sustava u sljedećih nekoliko dana', rekao je Fico na konferenciji za novinstvo. 'No, istodobno moram reći da je mogućnost ponovnog pokretanja i dalje aktualna', dodao je slovački premijer.

EK upozorila Slovačku

Slovačka je krajem prošle godine zatvorila nuklearni reaktor u elektrani 'Jaslovske Bohunice' i tako ispunila obvezu koju je preuzela uoči ulaska u Europsku uniju godine 2004. Europska komisija upozorila je Slovačku da će se suočiti s pravnim postupkom ako ponovno pokrene reaktor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene