Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovno prebacivanje s plina na struju

'Ako ovako nastavi, pad sustava je neizbježan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neovisni energetski stručnjak dr. Branimir Molak za Dnevnik.hr je kazao kako je neminovan pad električnog sustava ako se svi potrošači koji su do ove krize koristili plin prebace na grijanje električnom energijom.

Takav scenarij nije nemoguće zamisliti jer već tjedan dan svjedočimo navali na električne grijalice i radijatore u trgovačkim centrima diljem Hrvatske.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 2 nakon olujnog nevremena Bez struje još uvijek oko 300 kućanstava u Slavoniji: Najviše je pogođenih u Kutini, Pakracu i Slavonskom Brodu Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Analiza Hrvoja Krešića Hoće li Milanović sazvati izvanrednu sjednicu Sabora i traži li isprike? "Vjerojatno ne bi htio samom sebi priuštiti takav udarac, ali znamo da je on prilično nepredvidljiv"

'Sustav je već sada preopterećen i da se baš svi potrošači plina prebace na struju, pad je neminovan. Ako se nastavi ovakav trend idućih dana, pad se ne može izbjeći jer se u kratkom roku ne može ništa učiniti. Svo toplinsko korištenje električne energije je ujedno i najveća potrošnja električne energije. Ovo ne može biti dugog vijeka', kazao nam je Molak.

'Neracionalni HEP je najveći potrošač'

Molak upozorava da je upravo HEP najveći potrošač električne energije jer enormne količine energije gubi u prijenosu energije te u samoj proizvodnji, ukupno 3 miljarde kw/h. Kaže da je pod hitno potrebno racionalizirati proizvodnju struje u HEP-u čime bi se moglo uštedjeti čak 2 milijarde kw/h.

Hrvatska je jučer zabilježila rekordnu dnevnu potrošnju električne energije do sada - dnevno opterećenje iznosilo je 61.113 megavatsati, doznaje se iz Hrvatske elektroprivrede iz koje ističu kako HEP-ov elektroenergetski sustav funkcionira stabilno te i u buduće očekuju urednu opskrbu svih kupaca.

Najveće satno opterećenje zabilježeno je jučer u 18. satu i iznosilo je 3.003 megavata, što je 31 MW više u odnosu na prošli petak, kažu u HEP-u. Poručuju i kako HEP-ov elektroenergetski sustav funkcionira stabilno.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene