Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski sud

Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju"

Međunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde Foto: Afp
Njemačka je uz SAD jedan od najvećih izvoznika oružja u Izrael. Nikaragva je sada zbog njemačke pomoći Izraelu podnijela tužbu Svjetskom sudu.

Nikaragva je na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) podnijela tužbu protiv Njemačke zbog davanja financijske i vojne pomoći Izraelu i uskraćivanja sredstava UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (UNRWA), rekao je u petak najviši sud UN-a.

Nikaragva je tražila od ICJ-a, također poznatog pod nazivom Svjetski sud, da donese hitne mjere koje će zahtijevati od Berlina da prestane pružati vojnu pomoć Izraelu. Sud obično odredi datum saslušanja o bilo kakvim traženim hitnim mjerama unutar nekoliko tjedana od trenutka podnošenja tužbe.

Pročitajte i ovo Je li kampanja krenula? - 3 Bliže se izbori? Nema gdje ga nema, Plenković u par dana obišao gotovo cijelu Hrvatsku: "Pa on ovim tempom već dugo radi"

Prema tvrdnji Nikaragve, Njemačka krši konvenciju o genocidu iz 1948. godine i Ženevsku konvenciju iz 1949. godine o zakonima ratovanja na okupiranim palestinskim teritorijima.

Tužba se nadovezuje na južnoafričku tužbu protiv Izraela zbog mogućeg genocida nad Palestincima u Gazi.

Njemačka je uz SAD jedan od najvećih izvoznika oružja u Izrael.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene