Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko zna što se više događa?

Rezultati testiranja: Klice graha s njemačke farme nisu izvor E. coli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijalni rezultati testiranja pokazali su kako klice graha s farme između gradova Hamburga i Hannovera nisu izvor zaraze E. coli.

Nijemci su pretpostavljali da su izvor zaraze ipak sojine klice domaćeg uzgoja, a ne, kako se pretpostavljalo, krastavci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojeli mljeveno meso Sedmero djece zaraženo E.coli još u bolnici Slika nije dostupna Novi slučajevi zaraze E.Coli možda i u govedini: Djeca završila u bolnici

Vlasti su smatrale da su klice graha uzgojene u Njemačkoj najvjerojatniji uzrok smrtonosne zaraze bakterijom E. coli, izjavio je za AP njemački dužnosnik. Sumnjalo se da su upravo one bile izvor zaraze opasnim oblikom E. coli EHEC-om, kako donosi Bild, a uzgajaju se na farmi Gärtnerhofes Bienenbüttel u njemačkoj pokrajini Donjoj Saskoj.

Gert Hahne, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Donje Saksonije, kazao je da su se u oba mjesta na kojima je jela većina zaraženih koristile sojine klice domaćeg uzgoja.

Objavljeno je i da je farma koja se već 25 godina bavi uzgojem klica klice azuki graha uvezla iz Kine te ih je prodavala u mješavini s ostalim vrstama klica. S farme javljaju da su ih potresle informacije kako su izvor zaraze upravo klice koje oni uzgajaju te tvrde da su prije mjesec dana testirali svoje proizvode na EHEC te da su testovi bili negativni. Njemački su zdravstveni radnici ranije locirali restoran u Lübecku i proslavu obljetnice luke u Hamburgu kao mjesta na kojima su se zarazili deseci oboljelih.

Slovenac koji se u ponedjeljak javio u bolnicu u Slovenj Gradecu nije zaražen smrtonosnom bakterijom E. coli. Na njegovu sreću riječ je samo o 'običnoj' bakteriji, potvrdio je slovenski Institut za zdravlje. Budući da se u bolnicu javio zbog visoke temperature i, kako javlja 24ur.com, krvave stolice, uzorci su odmah poslani u institut, a nalaze je, nakon puštanja iz bolnice, čekao kod kuće.

Od zaraze je do sada oboljelo 2.000 ljudi, a umrle su 22 osobe. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila da su slučajevi zaraze zabilježeni u Austriji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švicarskoj, V. Britaniji i u SAD-u. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene