Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačna odiseja

Nekoliko vlasi kose Arthura C. Clarkea bit će lansirano duboko u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko vlasi kose pisca Arthura C. Clarkea otputovat će u svemir u sklopu prve misije sa solarnim jedrima u duboki svemir, koju će lansirati NASA.

Letjelica Sunjammer, nazvana po Clarkeovoj priči iz 1964. o utrci za osvajanje svemira uz upotrebu letjelica na solarna jedra, trebala bi krajem iduće godine biti lansirana u svemir, u organizaciji Celestisa, koji upravlja 'memorijalnim svemirskim letovima' i nudi tako obiteljima priliku da pošalju kremirane ostatke voljenih u svemir.

>> Neočekivano otkriće NASA-inog rovera na Marsu!

'Pridruživanje' Clarkea Sunjammeru koštat će oko 8.000 funti, piše Guardian. NASA radi na razvoju solarnih jedara zajedno s drugim tvrtkama, uključujući i majčinsku tvrtku Celestisa - Space Services Holdings.

Izvršni direktor Space Services Holdingsa, Charles Chafer prvi put se upoznao s Clarkeom 1982. godine. Kao dugogodišnji obožavatelj ponudio je 2000. godine, kad se počelo sa planiranjem misije, da mu pisac da uzorak kose s DNK koji bi se kasnije poslao u svemir.

U poruci, uz kosu, Clarke je napisao: 'Evo nekoliko vlasi. Dao bih ti više, ali je nemam dovoljno'. Clarke je preminuo 2008. u 90 godini, ostavivši iza sebe više od 100 knjiga. Prema njegovom romanu 2001: Odiseja u svemiru 1968. godine Stanley Kubrick snimio je istoimeni film koji je postao klasik svog žanra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene