Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neiskorišteno

Blago Sjeverne Koreje skriveno ispod zemlje vrijedno je trilijune dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja na zlom je glasu zbog svojeg totalitarnog režima i narušavanja ljudskih prava. Zbog neprekidnog naglašavanja tih aspekata ove tajnovite države, mnogi nisu svjesni kako je ona okružena s trilijun dolara vrijednog, i nedostižnog, blaga.

Duboko ispod planinske zone Sjeverne Koreje nalazi se oko dvjesto vrsta minerala, uključujući zlato, željezo, bakar, cink, grafit i mnoge druge.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Neke od ovih zaliha među najvećima su na svijetu, i Sjeverna Koreja, mala zemlja kojoj je neprekidno potreban novac, te zalihe često koristi kako bi napunila državnu blagajnu, bez obzira što postoje zakoni koji to zabranjuju.

Ukupna vrijednost ovih minerala je između šest i deset trilijuna dolara (između 39 i 65 trilijuna kuna).

Nedostatak prijeko potrebne infrastrukture

Sjeverna Koreja presiromašna je da bi izgradila infrastrukturu kojom bi minerale izvezla. Zbog svojih ekonomskih i energetskih potreba, Sjeverna Koreja još se uvijek oslanja na Rusiju i Kinu, ali je sa svojim susjedima sklapala samo neznatne ugovore.

Lloyd Vasey, osnivač Centra za strategijske i međunarodne studije, nedavno je rekao da je rudarstvo Sjeverne Koreje od 1990-ih palo za 30 posto.

"Postoji nedostatak rudarske opreme", rekao je Vasey te dodao: "Sjeverna Koreja, zbog svoje loše ekonomske situacije, nedostatka energije, te stare mreže napajanja, u nemogućnosti je kupiti novu opremu."

Rusija je 2014. napravila plan kojim bi sagradila željeznicu unutar granica Sjeverne Koreje. Iako je na kraju propao, namjera plana bila je Sjevernoj Koreji obnoviti infrastrukturu, u zamjenu za pravo na rudarenje minerala.

Najveća zapljena u povijesti sankcija Sjevernoj Koreji

Usprkos brojnim sankcijama UN-a, Sjeverna Koreja više je puta pokušala ostvariti dobit putem rudarenja minerala. U kolovozu 2016. egipatski dužnosnici iz sjevernokorejskog teretnog broda, koji se kretao prema Sueskom kanalu, zaplijenili su više od 2,3 tisuće tona željezne rude, stoji u članku AOL-a.

Zapljena velike količine željeza, uz trideset tisuća granata na raketni pogon, najveća je zapljena municije u povijesti sankcija protiv Sjeverne Koreje, tvrdi izvješće UN-a objavljeno u veljači. Zapljena je "otkrila prikrivanje tehnika, ali i sve snažniju vezu između trgovine oružja i trgovine minerala", stoji u izvješću.

Sjeverna Koreja suočena je s paradoksalnom situacijom kada je u pitanju njezina zaliha minerala: Ova država presiromašna je da bi zalihe sama mogla koristiti, ali, zbog svoje zloglasne vlasti, ne može zavrijediti povjerenje međunarodnih tijela koja bi joj dopustila da mineralima trguje.

Zbog toga, ove zalihe će do daljnjega neiskorištene stajati ispod zemlje, sve dok države u okolici ne nađu način kako ih iskoristiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene