Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalne radnje

Tajna kasica prasica Kim Jong Una

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč međunarodnim sankcijama, Kim Jong Un i dalje uživa u dobrom i lagodnom životu. Njegove nedavne kupnje uključuju jahtu, skupe likere, pa čak i opremu potrebnu za opremanje luksuznog skijališta. Sve to dok se gađane Sjeverne Koreje priprema na glad i teško ekonomsko stanje.

Sjeverna Koreja je 2012. kupila luksuznih dobara u iznosu od 645,8 milijuna dolara, prema izvješću UN-a iz 2014. godine. Usporedbe radi, u 2015. godini sjevernokorejski izvoz iznosio je 3,47 milijardi dolara, prenosi CNN

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Kako je moguće da vođa zemlje troši u tolikim razmjerima i živi tako luksuznim životom, dok je u ožujku prošle godine upozorilo svoje građane da se pripreme za eventualnu glad i ekonomski težak peiod.

Stručnjaci smatraju da su sporne kupnje vršene uz  pomoć Kim Jong Un-ove osobne kasice prasice, ispunjene Pyongyangovim nezakonitim poslovima širom svijeta.

Sjeverna Koreja optužena je za zločine poput prodaje oružja, trgovanja drogom, krivotvorenja novca i krijumčarenja ugroženih vrsta. Taj novac služi i kao pomoć u plaćanju nuklearnih i raketnih programa u zemlji.

Zahvaljujući tome, nuklearne težnje Sjeverne Koreje napredovale su brzo naprijed usprkos sankcijama, a Pyongyang se uspješno odupro svim pokušajima Sjedinjenih Američkih Država u pregovorima koji predviđaju de-nuklearizaciju.

"Sjeverna Koreja krhko je kršila međunarodni zakon sa svojim nuklearnim testiranjem, nedopuštenom prodajom i podizanjem nuklearnog programa", izjavio je republikanski predstavnik Doug Lamborn.

Američka državna tajnica Rex Tillerson izjavila je kako će Sjedinjene Američke Države pokušati dodatno intervenirati putem kažnjavanja trećih strana, koje pomažu u cijelom procesu. Iako Tillerson nije odredila kako će sankcije funkcionirati, dio strategije podrazumijeva traženje zemalja širom svijeta da skrate svoje diplomatske odnose s Pyongyangom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene