Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA INVAZIJA RUSIJE

NATO: prijeti opasnost ruske invazije na Ukrajinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz NATO-a upozoravaju kako postoji velika mogućnost da Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu u kojoj se ukrajinske vojne snage približavaju Donecku, najvećem gradu u rukama proruskih pobunjenika.

Borba za ovaj grad mogla bi predstavljati odlučujući preokret u sukobu koji je prouzročio najveće nesuglasice između Rusije i Zapada nakon razdoblja Hladnoga rata. Kijev tvrdi da je riječ o "konačnoj fazi" ponovnog osvajanja Donecka, najvećega grada pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Ilustracija Napad na grad Rusi raketama napali veliki ukrajinski grad, stradale četiri osobe, među njima i dijete

Industrijski metropolis u kojemu je prije rata živjelo gotovo milijun stanovnika, tijekom vikenda bio je izložen žestokim bombardiranjima. Ukrajina žestoko nastavlja s napadima te je ne ometa ni oko 20.000 ruskih vojnih snaga raspoređenih na granici.

Ukrajinske snage pripremaju se za zauzimanje Donjecka!

Kijev je u posljednjih nekoliko dana izvijestio kako je diplomatskim putem uspio spriječiti Rusiju da pokrene kopnenu invaziju čija je stvarna svrha zaštititi pobunjenike, ali uz izgovor da je riječ o humanitarnoj misiji. Moskva je u petak izvijestila da namjerava okončati ratne igre u regiji. No, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je kako još uvijek nema naznake da je Rusija povukla svoje vojne snage razmještene na granici, što je Zapad protekli tjedan protumačio kao mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin planira napad.

Rasmussen je na pitanje novinara Reutersa o tomu koliki su izgledi za rusku vojnu intervenciju odgovorio: "Veliki su izgledi. Čini nam se da Rusi pronalaze izgovor za takvu operaciju te da je namjeravaju prikazati kao humanitarnu." (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene