Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna poruka

NATO pojačava svoje mirovne snage na Kosovu nakon prošlotjednih nemira: "Bit ćemo na oprezu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Pojačavanje mirovnih snaga NATO-a počelo je na Kosovu nakon prošlotjednih nemira na sjeveru zemlje, priopćio je savez u ponedjeljak.

Nasilje se razbuktalo nakon što su kosovske vlasti na pozicije u sjevernim općinama postavile etničke albanske gradonačelnike koji su izabrani uz izlaznost od tek 3,5 posto, pošto su Srbi koji čine većinu u regiji bojkotirali lokalne izbore.

Pročitajte i ovo Neredi na Kosovu Ne staju napetosti Ispred općinske zgrade na Kosovu okupili se Srbi nasuprot vojnicima iz SAD-a, Italije, Poljske: Dodik osudio napad na "goloruki narod" Ilustracija Mirovne snage KFOR odbacio zahtjev Beograda za povratak srpske vojske i policije na Kosovo, Vučić poručuje: "Očekivali smo ovakav odgovor"

U sukobima je ozlijeđeno 30 članova NATO-ovih mirovnih snaga poznatih kao KFOR i 52 srpska prosvjednika.

"Oko 500 vojnika iz turske 65. mehanizirane pješadijske brigade činit će najveći dio pojačanja", tvitala je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Kao odgovor na krizu, NATO je odlučio poslati 700 dodatnih mirovnjaka na Kosovo pojačavajući kontingent od 4000 članova, a glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg u četvrtak je rekao da je spreman poslati još.

"NATO će biti na oprezu. Bit ćemo tamo da osiguramo sigurno okružje, ali i da smirimo i umanjimo tenzije", rekao je novinarima tijekom sastanka NATO-vih ministara vanjskih poslova u Oslu.

KFOR je osnovan nakon ustanka većinski etničkih Albanaca protiv represivne srpske vladavine 1998. i 1999. godine. Kosovo je međunarodno priznato 2008. godine, no Srbija odbacuje nezavisnost Kosova, a Srbi sa sjevera zemlje traže autonomiju za svoju regiju prema nikad primijenjenom sporazumu iz 2012. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene