Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi?

Nastavak krize: Odgođeno zatvaranje ventila, nafta i dalje curi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvaranje ventila na novoj kupoli postavljenoj na bušotinu u Meksičkom zaljevu opet je odgođeno.

U ključnom trenutku krize s naftom BP je odgodio početak procesa zatvaranja ventila. Očekivalo se kako bi taj postupak napokon mogao zaustaviti gejzir nafte na dnu mora, koja curi već tri mjeseca. Tijekom tog vremena izlilo se preko 180 milijuna galona nafte. Vladini dužnosnici i BP kažu kako su potrebne daljnje analize prije nastavka testiranja. Konkretnije informacije nisu poznate, kao ni datum kada bi se testiranje moglo nastaviti. U međuvremenu nafta i dalje curi u more, prenosi AP. Stručnjaci su izradili mapu terena kako bi se predvidjele moguće opasnosti, a nije poznati je li testiranje zaustavljeno upravo zbog problema na tom području.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trošak kompanije BP borba protiv naftne mrlje koštala osam milijardi dolara Slika nije dostupna Ukupna bilanca BP potrošio 6,1 milijarde dolara na borbu protiv mrlje

Zatvaranje ventila na čekanju

Nova kupola je postavljena na bušotinu u ponedjeljak navečer kao privremeno rješenje dok se izvor u zemlji ne zatvori. Iduća faza trebala bi biti postupno zatvaranje otvora na 75 tona teškoj hrpi cijevi i ventila, pritom pazeći na tlak kako bi kupola izdržala i kako ne bi bilo novih istjecanja. Taj bi zahvat mogao trajati između šest i 48 sati. BP i vlada naglašavaju kako nema jamstva da će cijeli postupak biti uspješan te pozivaju stanovnike zaljeva na strpljenje. 'Čak i ako kupola izdrži do kolovoza opet ostaje velika količina nafte,' rekao je umirovljeni admiral Thad Allen.

>> BP postavio novu kupolu na pokvarenu bušotinu

U slučaju da kupola ne izdrži pritisak tijekom zatvaranja ventila BP će ih morati otvoriti i ispustiti još nafte iz bušotine. Nafta je duž obale nanijela onečišćenja te oštetila turizam i ribarsku industriju, a lokalno stanovištvo zabrinuto čeka rezultate postupka zaustavljanja. 'Ponekad pomislim da će zaustaviti istjecanje. Ne znam kako će sve to utjecati na budućnost naše djece, ali znam da je već sada loše utjecalo na ekonomiju. Ipak, mislim da se možemo nositi s tim,' rekla je Sonia McNamara, jedna od stanovica, koja kaže da joj je naftna mrlja uvijek na pameti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene