Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbekistanski predsjednik

'Nasilje u Kirgistanu pokrenula treća strana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov ocijenio je da je nasilje u Kirgistanu pokrenula ‘treća strana’ želeći izazvati sukob između te zemlje srednje Azije i susjednog Uzbekistana.

‘Ono što se dogodilo ne vidim kao etnički sukob jer Uzbeci i Kirgizi nemaju razloga da ga pokrenu. Ne treba kriviti ni Uzbeke ni Kirgize jer je te krvave događaje pokrenula treća strana’, izjavio je predsjednik Karimov.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašan napad Bivšoj supruzi odrezao nos i uši, mučio ju je satima dok se sin skrivao u sobi: "Krvi je bilo po cijelom stanu" Slika nije dostupna Izbori u Uzbekistanu ojačat će vlast Karimova

‘Oni koji su organizirali tu provokaciju žele uvući Uzbekistan u taj sukob, ali Uzbekistan se neće nikada umiješati u takve sukobe na stranom teritoriju i neće ih dozvoliti’, dodao je on. ‘Dovoljno smo snažni i iskusni da sami riješimo taj problem s Kirgistanom’, kazao je on.

>> UN pozvao na prikupljanje 71 milijuna dolara pomoći za Kirgistan

Privremena kirgistanska predsjednica Rosa Otunbajeva priznala je u petak da bi službene brojke o 192 mrtvih i više od 2.000 ranjenih trebalo vjerojatno ‘udesetorostručiti’.

UN procjenjuje da je zbog najnovijih sukoba u Kirgistanu svoje domove moralo napustiti oko 400.000 ljudi, od kojih su neki pobjegli u Uzbekistan a neki su u izbjeglištvu unutar Kirgistana. Kirgistanski dužnosnici smatraju da su sukobe s manjinskim Uzbecima namjerno izazvali pristaše svrgnutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene