Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izrađen od dabrova krzna

Napoleon je bio opčinjen šeširima, ovaj je prodan za rekordnih 1,9 milijuna eura

Napoleonov šešir
Napoleonov šešir Foto: Afp
Dvorogi šešir, koji je, kako se vjeruje pripadao Napoleonu Bonaparteu, u nedjelju je prodan za rekordnih 1,9 milijuna eura na dražbi pariške aukcijske kuće Drouot.

Dvorogi šešir za kojeg se vjeruje da je pripadao Napoleonu Bonaparteu u Parizu je prodan za 1,9 milijuna eura. Prvobitno je cijena šešira procijenjena na 600.000 do 800.000 eura, no na kraju je nadmašila i cijenu od 1.884,000 eura, koliko je plaćen drugi Napoleonov šešir 2014., rekao je aukcionar Jean-Pierre Osenat.

Pročitajte i ovo Ilustracija oboren rekord Ovo je najskuplji viski na svijetu, prodan je za vrtoglavu cifru

Napoleon je bio opčinjen šeširima koji su postali sastavni dio njegova imidža jer se na taj način isticao na bojnome polju.

Nosio je dvoroge šešire, iznimno popularne u 18. stoljeću, a izvorno su dizajnirani za potrebe jahača. Premda se taj tip šešira nosio tako da se jedan rog usmjeravao prema naprijed, a drugi prema natrag, Napoleon ih je nosio na drugačiji način, tako da su mu rogovi išli postrance.

Procjenjuje se da je Napoleon za svoje vladavine posjedovao 120 dvorogih šešira. Sve ih je izradio isti proizvođač Poupart&Cie i svi su bili izrađeni od istog materijala, skupocjenoga crnog dabrova filca.

Pročitajte i ovo Bolnica Al Shifa u Gazi Iz minute u minutu Izrael objavio nove snimke: "Ovo su dokazi da Hamas koristi bolnicu za terorizam"

Na dražbama se kupcima često nude šeširi za koje se vjeruje da su pripadali Napoleonu. U listopadu 2021. otkriven je Napoleonov DNK na jednome šeširu ponuđenom na aukciji Bonhamsa u Londonu.

Zahvaljujući primjeni elektronskog mikroskopa utvrđeno je da su u šeširu bile vlasi koje su testirane. Ustanovljeno je da je riječ o Napoleonovoj kosi. Na licitaciji aukcijske kuće Bonhams prodan je za više od 200.000 funti.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene