Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijes u Londonu

Najveći udar u Crvenom moru - projektilima i dronovima napali britanski razarač: "Snosit će posljedice zbog ovoga!"

HMS Diamond
HMS Diamond Foto: Afp
Grant Shapps, britanski ministar obrane, kazao je da su hutisti izveli dosad najveći napad na Crvenom moru, s bespilotnim letjelicama koje su ciljale i razarač HMS Diamond.

Britanski ratni brod oborio je sedam bespilotnih letjelica koje su u Crvenom moru lansirali hutisti, borci koje podržava Iran. Riječ je o operaciji kojom je odbijen dosad najveći napad dronovima i raketama, a koju su Britanci izveli zajedno s američkim snagama.

Grant Shapps, ministar obrane, rekao je da su dronovi u utorak navečer išli prema brodu HMS Diamond i komercijalnim plovilima. Spomenuti razarač Ujedinjeno Kraljevstvo je rasporedilo kako bi zaštitilo brodski promet u regiji.

Pročitajte i ovo Akcija ukrajinske vojske Vješti padobranac VIDEO Ukrajinci slave novog heroja: Pogledajte kako je u jednom napadu uništio četiri ruska oklopnjaka

Uz britanski razarač u misiji su sudjelovali i američki ratni zrakoplovi koji su djelovali s golemog nosača zrakoplova, kao i drugi američki ratni brodovi.

Oborili su 18 jednosmjernih jurišnih bespilotnih letjelica – dizajniranih da eksplodiraju pri udaru – koje su ispalili hutisti iz Jemena zajedno s dvije protubrodske krstareće rakete i jednom protubrodskom balističkom raketom. Napad je započeo oko 21:15 po lokalnom vremenu, prema priopćenju američke vojske koja ga opisuje kao "vrlo složen".

SAD je priopćio da je ovo bio 26. napad hutista na komercijalne brodove od 19. studenog.

Pročitajte i ovo Likvidacija Darka Geislera Nedeljkovića Sasuo kišu metaka u njega VIDEO Procurila uznemirujuća snimka: Pred ženom i djetetom brutalno likvidirali pripadnika škaljarskog klana

Shapps je u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama detaljno opisao akciju Ujedinjenog Kraljevstva.

"Tijekom noći, HMS Diamond, zajedno s američkim ratnim brodovima, uspješno je odbio dosad najveći napad hutista, koje podržava Iran, u Crvenom moru. Raspoređivanjem projektila i topova Sea Viper, Diamond je uništio više jurišnih dronova koji su išli prema njemu i komercijalnim brodovima u tom području, i to bez gubitaka ili štete".

“Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa saveznicima prethodno je jasno dalo do znanja da su ovi ilegalni napadi potpuno neprihvatljivi i ako se nastave, hutisti će snositi posljedice. Poduzet ćemo mjere potrebne za zaštitu nevinih života i svjetske ekonomije", poručio je Shapps.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika promjena Piloti više nemaju najveću plaću u Hrvatskoj, jedno je zanimanje puno bolje plaćeno

Hutisti, koje podržava Iran, kažu da je cilj napada prekinuti zračnu i kopnenu ofenzivu na pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada.

Koalicija država predvođena SAD-om patrolira Crvenim morem kako bi pokušala spriječiti napade.

Posade brodova vidjele kako se približavaju projektili i dronovi

Organizacija United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), koja prati napade na brodove u regiji, priopćilo je da je upoznato s napadom u jemenskoj luci Hodeida u utorak.

Pročitajte i ovo Goran Grlić Radman Sporna imovina Grlić Radman nije prijavio vilu i kapelicu: "Bio sam fokusiran na posao"

Privatna obavještajna tvrtka Ambrey rekla je da su brodovi preko radija vidjeli projektile i bespilotne letjelice, a ratni brodovi američkih saveznika u tom području pozivaju "plovila da prođu maksimalnom brzinom".

Napad se dogodio uoči planiranog glasovanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu kojim bi se potencijalno osudilo i zahtijevalo trenutni prekid pobunjeničkih napada na trgovačka i komercijalna plovila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene