Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strane aktivnosti

Najveća potraga od završetka Hladnog rata: Šveđani u lovu na rusku podmornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema pisanju švedskim medija, ulovljen je poziv za pomoć na ruskom jeziku.

Šveđani su u lovu na rusku podmornicu. Provode najveću potragu od završetka Hladnog rata. Iz pouzdanog izvora dobili su informacije o stranim podvodnim aktivnostima u njihovim vodama, a mediji prenose da je ulovljen poziv za pomoć na ruskom jeziku.

Operacija se događa u vrijeme zategnutih odnosa zbog krize u Ukrajini iz koje stiže dobra vijest. Kijev i Moskva postigli su dogovor o isporuci plina u zimskom razdoblju. To je konačno potvrdio i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Još prije dva dana ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je kako je dogovor postignut, ali je Porošenko i dalje tvrdio kako to nije isitna.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Dalibor Dragijević brojni propusti Oglasila se majka ubojice male Danke: "Ne sumnjam da će se čuti tko mi je ubio sina, iz Bora su"

'Mogu reći da će Ukrajina imati plin i grijanje. To smo se dogovorili u petak. Dogovorom smo zaštitili ukrajinske nacionalne interese', rekao j ukrajinski predsjednik Ptero Porošenko.

Putin upozorio: Plinski rat mogao bi se ponoviti

Inače, vode Stockholma pretražuju švedski brodovi, helikopteri i vojnici. Tragaju za onim što je službeno opisano kao 'strana podvodna aktivnost'. Prema nekim izvješćima, ruska podmornica možda je naletjela na mehaničke probleme tijekom tajne misije.

Mobilizirano je više od 200 ljudi zajedno s helikopterima, minolovcima i ostalom opremom. Operacija je počela kasno u petak, a časnik koji vodi operaciju odbio je dati više pojedinosti, rekavši samo da nije bilo oružanog kontakta.

Prema pisanju lista Svenska Dagbladet uljez je vjerojatno ruska podmornica ili minipodmornica koja je možda oštećena. U četvrtak su švedski obavještajni operateri presreli radio razgovor na ruskom jeziku na frekvenciji koja je obično rezervirana za hitne slučajeve. Još jedan signal presreli su u petak navečer, ali taj put sadržaj je bio kodiran, piše Guardian. 

Ipak, švedski obavještajci bili su u mogućnosti odrediti položaj sudionika. Jedan je bio u vodama Stockholma, dok je drugi bio u Kaliningradu, luci koja je dom ruske blatičke flote.

Američki špijuni pobjegli pred Rusima u Švedsku!

Vojni izvori ne žele potvrditi da je rusko plovilo u nevolji, a i Rusija navodno nema minipodmornice u Kalinigradu. Neki nagađaju da je podmornica možda zamjenjivala staru špijunsku opremu ili pratila švedsku pomorsku vježbu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene