Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije do njih?!

Putin upozorio: Plinski rat mogao bi se ponoviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će smanjiti isporuke svog plina Europi bude li Ukrajina kao i 2008. krala taj energent iz plinovoda koji prolazi njezinim teritorijem, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin te izrazio 'nadu' da se to ipak neće dogoditi.

Rusija je 16. lipnja prekinula isporuke plina Ukrajini koja do tada nije podmirila milijarde eura druga ruskome plinskom divu Gazpromu. Strahuje se da bi s dolaskom zime Ukrajina mogla crpsti za svoje potrebe tranzitni plin nemijenjen Europi.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

'Uvjeravam vas da s ruske starne neće biti krize u energetskoj suradnji', rekao je Putin novinarima u Beogradu i zatim dodao da 'postoji velik rizik u tranzitu plina'.

'Dogodi li se da ukrajinski partneri kao i 2008. počnu crpsti plin bez dopuštenja iz tranzitnog plinovoda, mi ćemo, baš kao i 2008., smanjiti isporuke za ukradene količine', rekao je ruski šef države.

VIDEO i FOTO Pogledajte kako je izgledala vojna parada u Beogradu

Rusija je najveći europski dobavljač plina i pokriva gotovo trećinu europskih potreba, a polovica ruskog plina za Europu stiže u tranzitu preko Ukrajine.

Rusko-ukrajinski plinski nesporazum treći je po redu zadnjih godina, no napetosti su ovaj puta daleko veće zbog ruskog pripojenja ukrajinskog poluototoka Krim u proljeće i upletenosti ruskih vojnika u pobunu proruskih separatista na istoku Ukrajine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene